Žele otplatu duga emisionim kreditima

“Uniprom” predložio Elektroprivredi kako da vrati dug za struju od 4,68 miliona

5997 pregleda 63 reakcija 20 komentar(a)
Traže poravnanje duga od 4,68 miliona eura: Pejović, Foto: SAVO PRELEVIC
Traže poravnanje duga od 4,68 miliona eura: Pejović, Foto: SAVO PRELEVIC

Kompanija “Uniprom” predložila je državnoj Elektroprivredi (EPCG) da se njihov dug za struju od 4,68 miliona, zbog čije naplate se spore u Privrednom sudu, nadoknadi iz rezervisanih emisionih kredita koje ta privatna firma ima.

Predlog “Uniproma” na jučerašnjem ročištu u Privrednom sudu predstavio je advokat te kompanije Zoran Vukčević. Advokatica državne EPCG Tatjana Bokan kazala je da ona nema ovlašćenja da prihvati takvo poravnanje te da će sa predlogom upoznati menadžment kompanije. Sutkinja Dijana Raičković je nastavak spora odgodila za januar.

EPCG je tužila firmu “Uniprom”, koja je dio poslovne grupe biznismena Veselina Pejovića, po osnovu duga za struju od 4,68 miliona eura koji je Kombinat aluminijuma (KAP), kao dio “Uniproma” napravio u novembru i decembru 2021. Bivša uprava EPCG je sa “Unipromom” sklopila ugovor o kupovini emisionih kredita za emitovanje štetnih gasova za 17 miliona eura, koje je prethodno kompanija dobila besplatno od države. “Uniprom” je za taj iznos dobijao besplatnu struju i smatraju da je i ovaj dio duga poravnanje za taj iznos.

Sud je prethodno zadužio finansijskog vještaka Steva Kostića da uradi stručnu analizu i precizira dug “Uniproma”, dok on raspravi nije prisustvovao zbog odlaska u Austriju. I EPCG i Uniprom su prethodno imale prigovore na nalaz vještaka, koji je Kostić početkom oktobra dopunio. Bokan na dopunu nije imala prigovor dok su se punomoćnici “Uniproma” Zoran Vukčević i Nemanja Janković na nju izjasnili podneskom od 9. novembra.

Advokatica državne energetske kompanije je kazala da tuženi pokušavaju “zamagliti” jasnu situaciju te da su svi navodi u podnesku nevažni. Bokan je dodala da se pitanja koja se u njemu navode, nisu za vještaka i da Kostić na te okolnosti ne može da se izjasni.

“Mišljenja sam da tuženi odugovlači postupak”, kazala je ona.

Vukčević je naglasio da im je cilj da postupak što prije završi te isti da ne odugovlače i da žele pravi način za uređenje ove pravne stvari, zbog čega su ponudili poravnanje. Sud je nastavak ročišta zakazao za 25. januar.

Bonus video: