Fizioterapeuti u javnom zdravstvu: Apsurdna situacija, nemedicinski kadar ima veće zarade od medicinskog

Poručuju da ne predlažu, niti se zalažu za umanjenje koeficijenta kolegama iz javnog zdravstva koji predstavljaju nemedicinsko osoblje, već za izjednačavanje vrednovanja znanja, shodno stečenim kvalifikacijama i ostvarenim rezultatima rada

5820 pregleda 388 reakcija 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Fizioterapeuti zaposleni u javnom zdravstvu saopštili su danas da nakon informacije koja se pojavila u medijama a tiče se potpisivanja kolektivnog ugovora za Institut "Dr Simo Milošević" u Igalu,u kojoj se konstatuje da su zdravstveni radnici Instituta Igalo dobili uvećanje koeficijenta i na taj način se izjednačili sa kolegama iz javnog zdravstva Crne Gore,ovom ukazuju da je ta informacija nepotpuna.

Konačna verzija Kolektivnog ugovora Instituta "Dr Simo Milošević" objavljena je 30. oktobra na oglasnoj tabli te zdravstvne ustanove i primjena njegovih odredbi zvanično je tada počela.

"Naime 28.11.2022. godine je uvećan koeficijent zarada za zaposlene u javnom zdravstvu Crne Gore koji pripadaju nemedicinskom kadru, ali ne i medicinskom kadru, tako da je kolegama iz Instituta Igalo uvećan koeficijent sa kolegama koji su zaposleni u javnom zdravstvu i pripadaju nemedicinskom kadru. Naime, prije posljednjeg povećanja zarada (prije programa Evropa sad) koeficijent za nivoe kvalifikacija bio je određen u okviru ista grupa u Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) kao i nemedicinski kadar sa istim nivoom kvalifikacije obrazovanja. Ipak, nakon posljednjeg povećanja koeficijenata i sledstveno tome zarada, taj odnos je promijenjen te sada postoji velika razlika između koeficijenta u korist nemedicinskog osoblja zaposlenog u javnom zdravstvu", ističe se u saopštenju Fizioterapeuta zaposlenih u javnom zdravstvu koje su poslali fizioterapeuti Obrad Bulatović i Mirko Vujović u ime svih.

Pregled razlika izložen je u narednoj tabeli:

Tabela

"Ono što je, pored razlike u koeficijentima sporno, jeste i to da se sada fizioterapeutima zarade obračunavanju po prethodnom GKU, po starom koeficijentu tj. 8,35 za VI, odnosno 9,37 za VII nivo kvalifikacije obrazovanja, što je i suprotnom normama", piše u saopštenju Fizioterapeuta zaposlenih u javnom zdravstvu.

Navodi se i da se takođe, danom potpisivanja navedenog GKU došlo u apsurdnu situaciju u javnom zdravstvu, a to je da nemedicinski kadar ima veće zarade od medicinskog kadra, što je kako poručuju suprotno interesima zdravstvenih ustanova.

"Odnosno, fizioterapeuti koji imaju fakultetsku diplomu i rade u javnom zdravstvu Crne Gore, a zaposleni su sa VI (180 ECTS), odnosno VII (240 ECTS) nivoom kvalifikacije obrazovanja su diskriminisani jer predstavljaju medicinski kadar, u odnosu na sve gore navedene zaposlene takođe u javnom zdravstvu Crne Gore koji predstavljaju nemedicinski kadar. U praksi, to znači da javna zdravstvena ustanova više vrednuje rad pravnika, nego zaposlenih koji omogućavaju da ta zdravstvena ustanova pruža svoje usluga. I bez imalo namjere da umanjimo značaj znanja i rada bilo koje struke u okviru medicinske ustanove, smatramo da javnom zdravstvu primarni interes mora biti očuvanje zaposlenih, njihovo blagostanje i socijalni status", piše u saopštenju Fizioterapeuta zaposlenih u javnom zdravstvu.

Poručuju da ne predlažu, niti se zalažu za umanjenje koeficijenta kolegama iz javnog zdravstva koji predstavljaju nemedicinsko osoblje, već za izjednačavanje vrednovanja znanja, shodno stečenim kvalifikacijama i ostvarenim rezultatima rada.

"Napominjemo da smo u saznanju, zbog čega se i radujemo, da se kolegama, zdravstvenim radnicima, a prije svega mislimo na zaposlene fizioterapeute u Institutu "dr Simo Milošević" u Igalu promijenio koeficijent i to za VI i VII nivo kvalifikacije obrazovanja, pa on sada iznosi onoliko koliko mi tražimo da bude i u javnom zdravstvu, a to je 9,37 za VI odnosno 11,91 za VII nivo kvalifikacije obrazovanja. Ipak, i ovdje fizioterapeuti Crne Gore ukazuje da je potrebno da država izjednači koeficijente kako bi umanjila postojanje neravnopravnosti između rada koji obavljaju zaposleni u Institutu, u odnosu na zaposlene u domovima zdravlja ili bolnicama na teritoriji Crne Gore", kazali su Fizioterapeuti zaposleni u javnom zdravstvu.

Predlažu da se ova njihova situacija za koju smatraju da je nepravedna i diskriminišuća za zaposlene fizioterapeute i drugi medicinski kadar koji radi u zdravstvenom sistemu Crne Gore, te da njihov zahtjev (da uđu u grupu I gdje se i nalazi nemedicinski kadar, koji je do skoro i bio u grupi sa njma, jer su isti nivo kvalifikacije obrazovanja) uvaži, obzirom da su u toku izmjene GKU za zdravstvenu djelatnost.

Bonus video: