Jedino mlijeko sa čepom poskupjelo pokazao tromjesečni cjenovni barometar "Vijesti"

“Vijesti” su iste prodajne objekte obilazile jednom mjesečno. Bilježene su cijene 15 različitih namirnica, istog proizvođača, identične vrste i gramaže

33539 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Jedini proizvod koji je tokom posljednja tri mjeseca poskupio u podgoričkim trgovinama i pijaci je litarsko mlijeko sa čepom, dok je cijena ribljih štapića snižena 40 odsto, a jeftiniji su i pileći file, paradajz i banane. Osim tih i uticaja državne akcije “Stop inflaciji”, većih korekcija cijena u trgovinama u glavnom gradu nije bilo.

To je između ostalog pokazalo istraživanje “Vijesti”, kojim je praćeno kretanje mjesečnih cijena 15 proizvoda u podgoričkom malom, velikom marketu i na pijaci.

Od artikala koji su praćeni, jedini rast cijene imalo je mlijeko “Moja kravica” sa čepom, koje je u velikom trgovačkom lancu sa 1,15 eura došlo na 1,45. Najveće sniženje u istom periodu zabilježeno je kod prodajne cijene ribljih štapića - koji su pojeftinili 1,37 eura. Na pijaci nije bilo značajnijih korekcija, a najveći pad cijene u malom marketu zabilježen je na kilogramu pilećeg filea.

Varijacije sa čepom

Redakcija je u ove prodajne objekte išla jednom mjesečno u proteklom periodu i to 14. septembra, oktobra i novembra kako bi popisala cijene, ispratila njihova kretanja i eventualna poskupljenja ili pad. Prilikom svake posjete bilježene su cijene 15 različitih namirnica, istog proizvođača, identične vrste i gramaže, kako bi se obezbijedila prava slika mjesečnih promjena.

Osim stavki navedenih u tabeli, zanimljivost u velikom marketu primijećena je kod litarskog mlijeka “Moja kravica” bez čepa, koje je u septembru koštalo 1,09 eura. Cijena tog proizvoda je zatim početkom oktobra i uvođenja državnog programa za borbu sa inflacijom spuštena na 99 centi. Paralelno sa tim, mlijeko istog tipa ali sa čepom je sa septembarskih 1,15, na mjerenju u oktobru poskupjelo za 30 centi čime je njegova cijena bila i do danas ostala 1,45 eura.

Žutim označeni artikli na akciji Stop inflaciji: Cijene u Podgorici
Žutim označeni artikli na akciji Stop inflaciji: Cijene u Podgoricifoto: Vijesti

Vladina akcija “Stop inflaciji” kojom su od 2. oktobra do kraja godine ograničene cijene više od 100 namirnica, zahvatila je dva proizvoda koje sa liste koju su “Vijesti” pratile i to mlijeko i toalet papir.

Najveći pad koji je u ovom tromjesečju zabilježen u velikom marketu svakako je u cijeni “Ledo” ribljih štapića. Tako je ova prehrambena namirnica sa 3,25 eura, koliko je koštala u devetom mjesecu, pojeftinila za više od 40 odsto u oktobru i koštala 1,83, a taj nivo je zadržala i do danas. U oktobru se za gotovo 1,2 eura povoljnije mogao kupiti i kilogram pilećeg filea, dok su se u tom mjesecu privremeno za 20 centi spustile cijene jabuka i krastavaca. Ove cijene su se već u novembru vratile na pređašnji nivo, dok je piletina ostala jeftinija.

File, jabuke i paradajz

Najveća korekcija u malom marketu zabilježena je kod kilograma “Cekin” pilećeg filea. Taj proizvod je između devetog i desetog mjeseca pojeftinio za euro i po, čime mu je cijena došla na 11 eura, što je sa druge strane gotovo euro i po više nego u većem trgovačkom lancu.

piletina
foto: Shutterstock

Drugo najveće sniženje bilo je u slučaju krastavaca, koji su ukupno pojeftinili za 50 centi. Osim toga, redakcija nije primijetila značajnije promjene cijena među ostalim namirnicama.

Zanimljivo je i da je mali market povoljniji od velikog samo u jednoj kategoriji - jabukama. Tako kupac u velikom trgovačkom lancu za njih plaća 1,29 dok je u manjem ta cijena deset centi niža. Ostale cijene su ili identične ili od deset centi do euro i po više.

Iako je na pijaci izbor namirnica ograničen, na istim tezgama koje je redakcija pratila tri mjeseca najveći pad vrijednosti ostvario je paradajz. Njegova cijena za tromjesečje snižena je ukupno za 30 centi. On je na jednoj od podgoričkih pijaca značajno jeftiniji u odnosu na trgovine i to najmanje za 50 centi. Pored toga, manje koštaju i banane dok ostale cijene malo variraju.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Uprkos cijenama koje je redakcija zabilježila u oktobru i njihovom padu za 0,3 odsto na državnom nivou, one su i dalje šest odsto veće nego u istom mjesecu prošle godine. U desetom mjesecu je zbog toga drugi put ove godine zabilježena pojava mjesečne deflacije.

Deflacija je prethodno zabilježena u martu ove godine, kada su cijene u odnosu na februar pale 0,7 odsto. U dva mjeseca deflacije, martu i oktobru, Vlada i trgovci su pokrenuli dvije akcije “Stop inflaciji” kojima su ograničene desetine cijena osnovnih životnih i drugih namirnica, što je samo simbolično uticalo na usporavanje godišnje inflacije.

“Potrošačke cijene za deset mjeseci 2023. u poređenju sa istim periodom prethodne godine u prosjeku su više za 9,5 odsto”, naveo je Monstat.

Bonus video: