Sjekloći otkaz nakon kritika

Iz kompanije tvrde da je utvrđena povreda radnih obaveza. Sjekloća navodi da je u pitanju osveta zbog ukazivanja na loše odluke izvršnog menadžmenta

48760 pregleda 41 reakcija 33 komentar(a)
Sjekloća, Foto: vijesti
Sjekloća, Foto: vijesti

Član odbora direktora Pošte Stojan Sjekloća, dobio je otkaz u Pošti na radno mjesto rukovodilac logistike, prerade i distribucije.

Iz Pošte su “Vijestima” kazali da je Sjekloća dobio otkaz nakon sprovedenog disciplinskog postupka zbog težih povreda radnih obaveza iz Kolektivnog ugovora u vezi članova koji se odnose na “neopravdano nepostupanje po nalogu neposrednog rukovodioca”, “zloupotreba položaja ili prekoračenje ovlašćenja” i “nasilničko, nedolično ili uvredljivo ponašanje prema strankama ili zaposlenima ili iskazivanje bilo kakvog oblika netrpeljivosti”.

Sjekloća međutim navodi da je otkaz vrhunac dvogodišnjeg mobinga i diskriminacije kojoj je izložen jer se kao član odbora direktora nije slagao sa pojedinim odlukama izvršnog menadžmenta. Kazao je da je neposredni povod za otkaz to što je 28. avgusta pokrenuo disciplinski postupak protiv dvije radnice, koje su u rodbinskim vezama sa funkcionerima, zbog povreda radnih obaveza, a da je sve kulminiralo njegovim javnim nastupom u “Vijestima” povodom nedavnog štrajka u Pošti.

Sjekloća je u izjavi “Vijestima” 10. oktobra naveo više loših odluka menadžmenta kompanije koje su nanijele štetu Pošti. Govorio je i o partijskom zapošljavanju neradnika, nepotizmu, kao i o mogućim uštedama koje bi popravile finansijsko stanje kompanije.

Na pitanje “Vijesti” zbog čega je Sekulić dobio otkaz, iz uprave kompanije su naveli da je na inicijativu direktora Sektora logistike, prerade i distribucije od 15. septembra sproveden postupak utvrđivanja odgovornosti za povredu radne obaveze, kao i da je odluka o prestanku radnog odnosa donijeta 27. oktobra.

“Tačno je, da je Sjekloća član Odbora direktora, ali je ta činjenica bez uticaja na donošenje drugačije odluke u ovoj pravnoj stvari, pri činjenici da je prema ocjeni Pošte Crne Gore u postupku nesporno utvrđena njegova odgovornost za povredu radne obaveze”, naveli su iz ove kompanije.

Oni su i izrazili “žaljenje što je član organa upravljanja svojim odnosom prema radnim obavezama, kao i koleginicama i kolegama, doveo u situaciju Poštu da mora da preduzme zakonom propisane mjere kao sankciju za takvo postupanje”.

Sjekloća navodi da je odluku o prestanku radnog odnosa, koju je potpisao izvršni direktor Josip Đurašković, od 27. oktobra uredno preuzeo 6. novembra.

“Odluka je nastala u dogovoru sa direktorom Poslovno-logističkog centra Žarkom Vučinićem, njegovom snahom Anom Vučinić i Jelenom Jovanović, ćerkom dugogodišnje sekretarice direktora policije, protiv kojih sam predhodno 28. avgusta ove godine podnio inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka, zbog povrede radnih obaveza. Otkaz prestavlja vrhunac dvogodišnjeg mobinga i diskriminacije kojoj sam izložen od ‘top menađžmenta’’ i predsjednika Odbora direktora Igora Bulatovića, a što je kulminiralo mojim javnim nastupom povodom nedavnog štrajka u Pošti. Međutim, sjutradan je nastala prava ‘poćera’ za mnom od Podgorice, preko Crmnice do Bara, da mi se uruči drugo ispravljeno - antidatirano rješenje jer su previdjeli da sam radio do 1. novembra od kada sam na bolovanje. I ova činjenica govori o konfuznosti ovog prizemnog posla, protiv kojeg je bila većina pravnika Pošte, ukazujući na štetne posljedice”, navodi Sjekloća.

On kaže da “sve tri stavke - optužbe koje se navode u odluci sa indignacijom odbacuje kao neosnovane, nezakonite i zlonamjerne”.

“Kao takve biće argumentovano osporene pred nadležnim Sudom. Ova odluka nema za cilj, da mi u ovim godinama, uskrati samo prava na rad, pristojnu egzistenciju već i moralno okalja. Svakako i diskredituje kao člana Odbora direktora, kad već nisu uspjeli da me disciplinuju. Sem toga, treba da utjera strah svakom zaposlenom u Pošti koji pomisli da dovede u pitanje bilo koju odluku ‘top menadžmenta’ i predsjednika OD”, kazao je Sjekloća.

Podršku Sjekloći dao je Jedinstveni sindikat Pošte, koji je od uprave tražio i odgovore o razlozima smjene.

Sjekloća: Da sam dijelio hvalospjeve bilo bi dnevnica, stimulansa, putovanja...

Sjekloća navodi da možda ne bi bio smijenjen da je prihvatio vokabular i metode ophođenja “top menadžmenta” prema...’’nezahvalnim štrajkačima, bundžijama, neradnicima, kockarima, pijancima, izdajnicima Pošte, a koje podstiču opozicione partije i pojedinci, i kojima ne treba ništa udovoljiti, jer su nezahvalni na svemu što se za njih uradilo i radi.’’

“Još da sam podržao predlog izvršnog direktora za ‘organizovanje keteringa’ u vrijeme date pauze ili odlazak u restoran na Zlaticu’, dok se predstavnici radnika o svom trošku, ‘napiju i zaborave što su došli’..., možda bi i mene pripao stimulans izveden metodom prekovremenog rada i dnevnica, a ne otkaz”, kazao je Sjekloća.

On navodi i da bi možda bio pošteđen da nije asfaltirao kanal u krugu PLC-a koji je “idealno služio čestim oštećenjima i popravkama službenih vozila”...

“A, tek da sam glasao, a nisam, za prvo zaduženje Pošte od dva miliona eura, da sam odustao od preispitivanja brojnih ‘malih i velikih’ nabavki, fušeraj-adaptacija, renoviranja, lažnih krečenja, plakara od tri daske preko 2.000 eura, enormnog troška za kancelarijski materijal,.. itd. Našlo bi se i za mene neko službeno putovanje ili seminar sa bogatim dnevnicama. Bilo bi i goriva od 2-3 tone upitnog u vrijeme ‘izgubljene’ garancije Ekopetrola. Posebno bio bih ‘kul’ da dijelim slavospjeve enormnom zapošljavanju, sa posebnim osvrtom na Centralni integrisani poslovno-informacioni sistem, vrijedan 1.868.755,22 eura ‘kakvog nemaju ni EU Pošte”, naveo je Sjekloća.

On kaže da se umjesto tih ‘’blagodeti’’ ipak opredijelio za ‘’miješanje u svoj posao’’, kao i da se nada da će se uključiti i nadležne državne institucije.

“Jedino što sam odgovoran, a nigdje mi se ne spočitava, jeste što sam kao član Odbora direktora prihvatio snishodljive molbe da glasam Đuraškovica za izvršnog direktora iako sam ga 14. juna prvi put vidio. Grešku ću pokušati ispraviti pokretanjem odgovornosti i smjene u interesu Pošte”, kazao je Sjekloća.

Bonus video: