Kabinet premijera: Prethodna Vlada državu zadužila po dosad najvećoj kamatnoj stopi

Reagovanje povodom saopštenja CBCG nakon sjednice Savjeta za finansijsku stabilnost, objavljenog na portalu Vijesti pod nazivom: “Abazovićeva Vlada ostavila višak u državnoj kasi, povećala prihode, smanjila rashode”. Član Savjeta je i ministar finansija Novica Vuković

22794 pregleda 194 reakcija 30 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Kabinet predsjednika Vlade saopštio je da je prethodna izvršna vlast državu zadužila po najvećoj kamatnoj stopi po kojoj se Crna Gora ikada zadužila.

Oni su reagovali povodom saopštenja Centralne banke nakon sjednice Savjeta za finansijsku stabilnost, objavljenog na portalu Vijesti pod nazivom: “Abazovićeva Vlada ostavila višak u državnoj kasi, povećala prihode, smanjila rashode”.

Član Savjeta za finansijsku stabilnost je ministar finansija Novica Vuković.

"U dijelu 'spektakularnih' rezultata prethodne Vlade ukazujemo da u domenu fiskalne politike i iole značajnijih strukturnih reformi, prethodna Vlada nije uradila ništa vrijedno pomena, već su mjere 42. Vlade spasila stanje u budžetu, a najveća potrošnja kao posljedica njihovog upravljanja upravo se očekuje do kraja godine. Dakle, rast prihoda budžeta, koji se pominje kao najznačajniji rezultat 43. Vlade, prevashodno je rezultat efekata implementacije programa 'Evropa sad 1', naplate prihoda jednokratnog karaktera, visoke inflacije i velikog broja stranih državljana koji borave u Crnoj Gori", navodise u saopštenju.

"Tome svjedoči da je najveći rast prihoda budžeta zabilježen kod: U periodu januar - septembar ove godine, doprinosi na zarade su veći za 80 miliona eura u odnosu na 2022. godinu, što je direktna posljedica smanjenja sive ekonomije na tržištu rada usljed značajnog smanjenja poreskog opterećenja na zarade kao glavne mjere programa 'Evropa sad 1'. Upravo otuda i drugi 'spektakularni rezultat' 43. Vlade koji se odnosi na povećanje broja zaposlenih, pri čemu je u kratkom mandatu prethodne Vlade došlo do pada investicija i nije bilo otvaranja novih radnih mjesta, osim rekordnog zapošljavanja u državnoj upravi. Porez na dobit je, u poređenju sa prethodnom godinom veći za 59 miliona eura, što je opet direktna posljedica programa Evropa sad 1, budući da je tim programom uvedena progresivna stopa poreza na dobit. Naplaćeno je 60 miliona eura po osnovu prekida hedžing aranžmana, zaključenog upravo od tadašnjeg ministra finansija i socijalnog staranja, aktuelnog premijera Milojka Spajića", dodaju.

Prethodna Vlada je, kako se nsvodi, povukla 55 miliona sa računa po osnovu akumuliranih sredstava od implementacije Programa ekonomskog državljanstva naplaćenih od prethodnih vlada.

Donacija od EU za prevazilaženje energetske krize iznosi 27 miliona eura.

"Kada tome dodamo da su rashodi na kraju mandata prethodne Vlade bili manji od planiranih za 115 miliona eura, te da se najveća potrošnja kao posljedica njihovog upravljanja upravo očekuje do kraja godine, jasno je koliko su ti rezultati bili za divljenje. Od svih obaveza, samo jedna stavka je preko 60 miliona eura po osnovu otplate duga. Na kraju, Kabinet predsjednika Vlade ostaje na raspolaganju svim medijima da ovom i svakom narednom prilikom dostavi sve neophodne informacije potrebne za objektivno informisanje javnosti po ovom i drugim pItanjima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: