Ponovo o izboru revizora za EPCG

Komisija za javne nabavke traži da kompanija završi javnu nabavku revizije poslovanja za 2022.

5292 pregleda 1 komentar(a)
Revizija se odnosi na poslovanje EPCG-a, CEDIS-a, RUP-a i Solara, Foto: Biljana Matijasevic
Revizija se odnosi na poslovanje EPCG-a, CEDIS-a, RUP-a i Solara, Foto: Biljana Matijasevic

Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki usvojila je žalbu konzorcijuma “HLB Mont Audit” i poništila odluku Elektroprivrede o poništenju postupka javne nabavke o izboru revizora za finansijske izvještaje za 2022. godinu.

Prema ovom rješenju Komisije od 17. novembra, koje je objavljeno na njenom sajtu, EPCG je naloženo da u roku od 15 dana od objavljivanja rješenje otkloni nepravilnosti i postupi po ovom rješenju, nastavi spornu javnu nabavku i o tome u roku od tri dana obavijesti Komisiju.

Ova javna nabavka odnosi se na reviziju finansijskih izvještaja o poslovanju cijele EPCG grupe, koja osim EPCG obuhvata i njena zavisna preduzeća CEDIS, Rudnik uglja i “Solar gradnju”.

Kao što su “Vijesti” već pisale, EPCG je tender za ovu javnu nabavku raspisao početkom maja 2022. godine a komisija je za prvorangiranu ponudu izabrala konzorcijum “HLB Mont Audit”, dok je drugorangirani bio revizor BDO. Međutim, Skupština akcionara, glasom predstavnika Vlade koja ima 98 odsto akcija, za revizora je izabrala BDO. I od tada traju žalbeni postupci.

U međuvremenu je BDO završio reviziju za 2022. godinu, koja je i zavedena u centralnom registru. Na isti način je “izabran” i revizor za 2023. godinu, gdje je ponovo “HLB Mont Audit” bio prvorangirani a Skupština je izabrala BDO.

Iz EPCG su ranije saopštili da su oni javnu nabavku spoveli u skladu sa zakonom, ali da je problem što je Skupština akcionara, čija je nadležnost izbor revizora, izabrala drugorangiranog.

“HLB Mont Audit” ranije je podnio krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužiocu u Podgorici, navodeći da je nezakonito izabrani revizor obavio usluge revizije finansijskih izvještaja te državne energetske kompanije za 2022. godinu.

Bonus video: