Institut se prijavio na norveški konkurs

Zdravstvena kompanije dostavila nepohodnu dokumentaciju i očekuje da će gosti iz Norveške ponovo dolaziti

10927 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Institut Simo Milošević
Foto: Institut Simo Milošević

Institut “Simo Milošević” predao je ponudu na konkursu norveškog Fonda zdravstva za oporavak njihovih pacijenata u Igalu.

Ovaj konkurs istekao je juče, a pozitivan odgovor iz Norveške omogućio bi da u ovu zdravstvenu ustanovu dođu gosti sa sjevera Evrope, koji mu donose četvrtinu godišnjih prihoda.

To je “Vijestima” potvrdila predsjednica Sindikata te zdravstvene kompanije Marija Obradović.

Institut je prethodno, kako bi se prijavio na tender i zadržao goste iz Norveške, morao da ispuni više uslova - da potpiše kolektivni ugovor, poboljša uslove boravka i ukloni probleme sa blokadama računa i pružanjem usluga.

“Sve što je zahtijevano od dokumentacije, mi smo poslali”, kazala je Obradovićeva.

Na pitanje kada će biti poznata odluka Norvežana, odnosno ko je osvojio tender, ona je navela da to zavisi od tamošnjeg Fonda zdravstva i broja učesnika na konkursu.

Kolektivni ugovor o pravima radnika u ovoj kompaniji dogovoren je u junu, a Vlada ga je usvojila krajem oktobra nakon konačne ocjene i on je počeo da važi od 30. oktobra.

Dosadašnji ugovor nije bio usklađen sa granskim kolektivnim za oblast zdravstva zbog čega su radnici Instituta imali niže zarade i manji obim prava. Zbog te neusklađenosti radnici su u posljednjih deset godina dobili veliki broj tužbi, što je Institut koštalo više miliona eura pa je zbog tih presuda često imao blokade računa. Vrijednost tužbi koje su sada aktivne iznosi oko šest miliona eura.

Vlada je ranije donijela i odluku o preuzimanju duga Instituta prema “Jugobanci” u stečaju od sedam miliona eura, čime se izbjegla blokada računa po ovom osnovu. Kompanija planira da prihode poveća kroz rast cijena usluga prema državnom Fondu zdravstva, kao i proširenja saradnje sa dosadašnjim partnerima i pronalaženja novih.

Bonus video: