Ministarstvo finansija: Saglasni smo s kabinetom premijera da se podacima manipuliše

"Da bismo ostali u okvirima profesionalnih standarda, odbacujući ove političke manipulacije, sve podatke koje se tiču zatečenog stanja u javnim finansijama Crne Gore saopštićemo u Skupštini Crne Gore, prilikom razmatranja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu za 2023. godinu"

6285 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Ministarstvo finansija saopštilo je da je saglasno s kabinetom premijera da se podacima izrečenim u zvaničnom saopštenju Centralne banke Crne Gore "manipuliše".

Oni su odgovorili Građanskom pokretu URA, koji je ranije danas saopštio da "već u prvom mjesecu rada nove Vlade svjedočimo nesaglasju premijera Spajića i ministra finansija Vukovića".-

"Opoziciona partija URA je saopštila tvrdnju koja je neistinita, jer ne postoji nesaglasje između sinoćnih navoda kabineta premijera Milojka Spajića i Ministarstva finansija, na čelu sa Novicom Vukovićem. Jasno je da je Kabinet premijera u ovom slučaju reagovao na neutemeljeno tumačenje rezultata ekonomske politike prethodne Vlada, a koja ne korespondira sa činjenicama. Makroekonomski i fiskalni podaci koji su bili predmet razmatranja na sjednici jučerašnjeg Savjeta za fiskalnu stabilnost su upravo statistički podaci, čiji je zvanični izvor Ministarstvo finansija, koje i dostavlja podatke Savjetu u redovnoj proceduri", piše u reagovanju Ministarstva finansija.

Dodaju i da Vuković kao član Savjeta za finansijsku stabilnost dijeli navode izrečene u zvaničnom saopštenju Centralne banke Crne Gore.

"Imajući u vidu da je isto i sastavni dio obrazloženja rebalansa budžeta koji je u skupštinskoj proceduri. Ali, jedno su podaci, a potpuno drugo njihova struktura i interpretacija koja je u ovom slučaju problematična. Dodatno, da bismo ostali u okvirima profesionalnih standarda, odbacujući ove političke manipulacije, sve podatke koje se tiču zatečenog stanja u javnim finansijama Crne Gore saopštićemo u Skupštini Crne Gore, prilikom razmatranja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu za 2023. godinu. Smatramo da je upravo Skupština Crne Gore jedino relevantno mjesto za ukrštanje argumenata svih parlamentarnih strana, a na osnovu kojih će građani i stručna javnost dati svoj sud", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: