Vlada smijenila Odbor direktora ToMontenegra i Savjet ACV

Ministar rekao da je raspisan konkurs za popunu dva mjesta u Odboru direktora, kao i za izbor dva člana Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo

48075 pregleda 44 reakcija 45 komentar(a)
Foto: twitter.com/msipcg
Foto: twitter.com/msipcg
Ažurirano: 23.11.2023. 15:23h

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici smijenila Odbor direktora nacionalne aviokompanije ToMontenegro i kompletan Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV), rekao je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

Vlada je raspisala konkurs za popunu dva mjesta u ovom Odboru, kao i konkurs za izbor dva člana Savjeta ACV.

Članovi Savjeta bili su Slobodanka Burić, Ćamil Kujević, Edis Ćatović i Miljana Knežević. Predsjednik Savjeta bio je Dragan Stojanović.

Predsjednik Odbora ToMontenegra bio je Pavle Ljesar, a članovi Orhan Hodžić, Suad Đelović, Mensur Mujević i Danilo Marković.

"Nakon analiziranja dokumentacije u vezi sa stanjem u Agenciji za civilno vazduhoplovsto utvrđene su brojne nezakonitosti koje su pratile izbor za direktora te Agencije. Zato smo bili prinuđeni da Vladi predložimo smjenu Savjeta i raspišemo javni poziv za izbor dva člana. Razlog smjene Savjeta je između ostalog što nisu ispoštovali nalog inspekcije rada koja je utvrdila nepravilnosti u vezi sa konkursom", rekao je Radulović.

Dodao je da su rad dosadašnjeg Savjeta obilježila brojna neslaganja članova i njihove međusobnih optužbe su često punile novinske stupce, čime je, rekao je ministar, narušen ugled Agencije.

"Namjera nam je da se nakon izbora novih članova Savjeta ACV ponovo raspiše konkurs za direktora kako bismo u zakonskoj proceduri dobili kandidata koji ispunjava sve uslove konkursa, ali i osobu koja je kompetentna da obavlja zahtjevne poslove u Agenciji", rekao je Radulović.

Objasnio je da raspisivanjem konkursa za članove Odbora i Savjeta žele da promijene dosadašnju praksu.

"Jer smatram da članovi tih tijela ne smiju biti samo kandidati političkih partija. Pozivam sve zainteresovane koji imaju stručne reference da se prijave na javni poziv i biografije pošalju na vazduhoplovstvo@msp.gov.me. Crnogorsko vazduhoplovstvo zaslužuje mnogo više, a za to nam trebaju kvalitetni kadrovi, nove vizije i strategije razvoja ove oblasti. Dajem obećanje da će od danas vazduhoplovstvo imati punu podršku resornog ministarstva", poručio je Radulović.

Bonus video: