Državnu kasu će dopuniti emisijom zapisa od 50 miliona

"U cilju obezbjeđenja dijela nedostajućih sredstava, Ministarstvo finansija je pokrenulo pregovore sa domaćim finansijskim i nefinansijskim institucijama. U tom smislu poslovne banke i druga pravna lica su, između ostalog, pokazala interesovanje za kupovinu kratkoročnih državnih zapisa..."

22974 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vlada je danas na predlog Ministarstva finansija donijela odluku da emituje 50 miliona vrijedne državne zapise na domaćem tržištu kako bi nadoknadila nedostajući novac u državnoj kasi za ovu godinu i stvorila fiskalnu rezervu.

Planirano je da se zapis emituju sa ročnošću od tri, šest, devet ili dvanaest mjeseci.

"U cilju obezbjeđenja dijela nedostajućih sredstava, Ministarstvo finansija je pokrenulo pregovore sa domaćim finansijskim i nefinansijskim institucijama. U tom smislu poslovne banke i druga pravna lica su, između ostalog, pokazala interesovanje za kupovinu kratkoročnih državnih zapisa koji bi se emitovali putem aukcija državnih zapisa kroz prodaju na primarnom tržištu u cilju finansiranja budžeta za 2023. godinu. Iznos, ročnost i datum svake pojedinačne emisije odrediće Ministarstvo u skladu sa procijenjenim potrebama", precizirano je u Vladinoj informaciji.

Bonus video: