Turizam unutar Evrope oporavljen, poručeno sa sastanka Evropske komisije za putovanja na Tenerifima

Crna Gora među zemljama s najboljim rezultatima

2045 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NTOCG
Foto: NTOCG

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Ana Tripković Marković je, sa saradnicama, učestvovala u radu 106. sjednice Generalne skupštine Evropske komisije za putovanja (European Travel Commision - ETC), koja je održana 22-23. novembra na španskom ostrvu Tenerife, jednoj od vodećih turističkih destinacija u Evropi.

Istovremeno, obilježava se jubilej, 75 godina od osnivanja te međunarodne organizacije, čiji je Crna Gora punopravni član od 2006. godine.

Novoimenovani predsjednik Migel Sans je, otvarajući sjednicu, istakao da kao jedna od najstarijih međunarodnih organizacija formirana 1948. godine kao sredstvo za mir, Evropska komisija za putovanja ostaje posvećena svojoj osnovnoj misiji da doprinosi miru, saradnji i ekonomskom prosperitetu evropskog kontinenta.

Sumirajući rezultate ostvarene u turizmu ove godine, konstatovano je da se jedna trećina članica ETC, u potpunosti oporavila od posljedica pandemije i dostigla ili premašila nivoe dolazaka stranih turista iz 2019. godine, dok dvije trećine još uvijek nisu. “Oporavku Evrope najviše su doprinijele južnoevropske i mediteranske destinacije, među kojima je i Crna Gora (+14 odsto). Veoma uspješne kampanje turističkih organizacija (naročito Crne Gore), u kombinaciji sa proširenjem linija niskotarifnih prevoznika zaslužni su za to”, navodi se u kvartalnom izvještaju ETC-a, kako je saopštila NTOCG.

nto tenerife
foto: NTOCG

Kada su u pitanju putovanja sa dalekih tržišta u Evropu, što je i glavni cilj ETC, zabilježen je snažan oporavak dolazaka sa tržišta SAD, Australije i Kanade, dok su azijska tržišta Kine i Japana još uvijek daleko od nivoa iz predpandemijskog perioda. Za kineske turiste Evropa je jedna od omiljenih destinacija, međutim, putovanja van zemlje i dalje su u oporavku.

Istraživanja ETC pokazuju da se očekuju pozitivni trendovi za naredni period, obzirom da dva od tri Evropljanina planiraju da putuju tokom narednih šest mjeseci, od kojih 60 odsto unutar Evrope, a 10 odsto van Evrope, odnosno 69 odsto zbog odmora, a osam odsto iz poslovnih razloga. Takođe, prema istraživanju, 45 odsto ispitanika je već bukiralo sljedeće putovanje, a kada su u pitanju kriterijumi kojima se rukovode prilikom odabira destinacije, na prvom mjestu su prijatni vremenski uslovi, a zatim cjenovno atraktivni aranžmani, ljubaznost i gostoprimstvo lokalnog stanovništva.

Ono što najviše zabrinjava evropske turiste je porast troškova putovanja.

nto tenerife
foto: NTOCG

Na sastanku na Tenerifima, verifikovano je članstvo Turske kao punopravnog člana ETC-a, kao i novih pridruženih članica kompanija Hilton, Mastercard, Miles Partnership i Queer Destinations.

Takođe, povodom obilježavanja jubileja, održan je panel, na temu “Liderstvo u turizmu za budućnost” u kojem su učestvovali visoki predstavnici najznačajnijih međunarodnih insitucija u oblasti turizma: Evropske komisije, Svjetske turističke organizacije pri Ujedninim nacijama UNWTO, Svjetskog savjeta za turizam i putovanja WTTC i Evropskog udruženja turističkih agenata ETOA. U odvojenom panelu predstavljen je i primjer dobre prakse Kanarskih ostrva, na planu održivosti u turizmu.

Evropska komisija za putovanja (ETC) predstavlja nacionalne turističke organizacije Evrope, sa misijom da ojača održivi razvoj Evrope kao turističke destinacije i da promoviše Evropu na trećim tržištima. Ukupno 36 zemalja članica rade zajedno na izgradnji vrijednosti turizma za sve raznolike evropske destinacije kroz saradnju u razmjeni primjera najbolje prakse, iskustva i znanja, kao i u promociji Evrope kao vodeće svjetske turističke destinacije.

Bonus video: