Da mu se plati projekat za hotel Jadran na Suki

Durutović je “Vijestima” kazao da u predlogu o vansudskom poravnjanju traži zaštitu svojih finansijskih interesa i nadoknadu troškova ulaganja u projekat izgradnje novog hotela Jadran
440 pregleda 0 komentar(a)
Hotel Jadran, Ulcinj
Hotel Jadran, Ulcinj
Ažurirano: 17.08.2017. 20:00h

Osnivač kompanije Star of Montenegro, koja je trebalo da gradi hotel Jadran na poluostrvu Suka u Ulcinju, Novak Durutović, ponudio je Morskom dobru vansudsko poravnjanje u predmetu kod Privrednog suda u Podgorici.

Morsko dobro podnijelo je nedavno tužbu Privrednom sudu protiv Durutovićeve kompanije tražeći raskid ugovora o korišćenju morskog dobra na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Ulcinju. Prethodno je Vlada na sjednici u martu 2016. zadužila Morsko dobro da pokrene procedure raskida ugovora.

Osim Morskom dobru, Durutović je ponudu krajem juna dostavio i premijeru Dušku Markoviću, zaštitniku imovinsko-pravnih interesa, Sekretarijatu za razvojne projekte i predsjedniku Opštine Ulcinj.

Durutović je “Vijestima” kazao da u predlogu o vansudskom poravnjanju traži zaštitu svojih finansijskih interesa i nadoknadu troškova ulaganja u projekat izgradnje novog hotela Jadran.

“To podrazumijeva moju saglasnost da se raspiše novi tender radi realizacije projekta izgradnje ekskluzivnog hotelskog objekta na rtu Ratislava u Ulcinju. U tenderu, na čemu ja insistiram, treba da stoji da je projektna dokumentacija već izrađena”, rekao je Durutović.

Dodao je da bi se tako izbjeglo višegodišnje vođenje spora pred prvostepenim sudom i značajni troškovi po tom osnovu.

“Budući investitor bio bi u startu u plusu dvije godine po osnovu već izrađene i revidovane projektne dokumentacije za dobijanje dozvole. Izbjeglo bi se i čekanje sadašnjeg zakupca još jednu godinu da na neki zakoniti način, shodno članu 20 Ugovora, izvrši povraćaj uloženih sredstava”, naveo je Durutović.

On nije želio da kaže koliko su iznosila ulaganja njegove kompanije u projekat.

Ugovor o korišćenju morskog dobra na 30 godina između kompanije Star of Montenegro i Morskog dobra zaključen je krajem 2008. godine na 30 godina. Morsko dobro je po osnovu ustupanja prava korišćenja i novčanog osnivačkog uloga ostvarilo pet odsto učešća u kapitalu i dobiti preduzeća, dok je drugi ugovarač korisnik morskog dobra 95 odsto. Morsko dobro od Durutovića potražuje rate za posljednje tri godine.

“Od naknade dobijene od novog investitora za projektnu dokumentaciju, u cjelosti bih izmirio obaveze prema Morskom dobru”, naveo je Durutović u dopisu.

On je ocijenio da je njegova ponuda korektna i da je dobra ideja da se konačno krene naprijed.

“Još mi niko nije odgovorio na ponudu. Očekujem odgovor premijera jer je ovo sve od krucijalnog interesa za državu”, kazao je Durutović.

Njegov brat Branislav, koji je uspješno poslovao u Njemačkoj, u posao izgradnje hotela Jadran ušao je još 1999. kada se na oglas Morskog dobra za izgradnju hotela javila samo njegova Montenegro 2000 Consalting and Develpoment Company. Tada je sa ponuđačem zaključen predugovor, a potom je osnovano zajedničko preduzeće Star of Montenegro.

Durutovićev brat preminuo je neposredno prije nego je Ministarstvu održivog razvoja i turizma predata projektna dokumentacija za dobijanje dozvole, ali je kompanija ostala u poslu u koji se uključio holandski investitor, fond Nedifact.

“Nakon 18 godina, ja i moja porodica želimo da izađemo iz tog začaranog kruga. Takođe i porodica mog pokojnog brata treba da ima nešto od onoga što je on ulagao u ulcinjski i crnogorski turizam”, rekao je Durutović.

On je optužio Morsko dobro za nekorektnost i nepoštovanje odredbe iz Ugovora koja kaže da će ugovorene strane svaki spor prvo pokušati da riješe sporazumom.

“Niko me nije zvao na sjednicu Upravnog odbora Morskog dobra kada se raspravljalo o jednostranom raskidu i podnošenju tužbe Privrednom sudu”, kazao je Durutović.

“Javnost treba da zna da ugovor o zakupu nije istekao i da smo mi protiv raskida koji bi nam pričinio veliku materijalnu štetu”, naveo je Durutović i dodao da je ugovor dvostruko obligacioni što znači da postoji međusobna zavisnost između obaveza oba ugovarača.

Podsjetio je da je nakon osam godina od potpisivanja ugovora, zakupcu onemogućen ulaz u posjed.

“Tamo je još 13 nelegalno sagrađenih objekata i stanari se nijesu preselili u novoigrađene stanove. Da se poluostrvo oslobodi od ljudi i stvari bio je jedan od uslova investitora da krene u gradnju hotela”, podsjetio je Durutović.

Naveo je da je Opština ili neko drugi lokaciju izdao fizičkom licu koje više godina na tom mjestu naplaćuje parking.

“To nije legalan posao jer bi za takvo nešto trebalo pribaviti pismenu saglasnost od mene ili Morskog dobra”, istakao je Durutović.

Osim postupka u Privrednom sudu, u toku je i upravni spor u kome Opština osporava Vladi i Morskom dobru raspolaganje zemljištem izdatom u zakup.

“Vijesti” su pokušale da dobiju komentar iz Morskog dobra, ali su iz tog preduzeća odgovorili “da je kolega koji se bavi tim predmetom na godišnjem odmoru te da će mu pitanja biti proslijeđena kada počne da radi”

Durutović: Morsko dobro krivo što su Holanđani odustali

Durutović je podvukao da je Javno preduzeće Morsko dobro isključivi krivac što je holandski investicioni fond Nedifact odustao od gradnje hotela i 70 miliona eura predviđenih u te svrhe, usmjerio na druge poslove.

“Danima sam u poslovnoj zgradi Morskog dobra čekao da čelnici tog preduzeća sa mnom zaključe aneks IV ugovora o zakupu koji je predviđao novu dinamiku izvođenja i kraja radova na hotelskom kompleksu. Upozoravali smo na hitnost postupka jer investitor nije htio dugo da čeka, iako je sa fondom Nedfact bio dogovoren prenos novca kod Erste banke. Na kraju to se nije dogodilo jer su Holanđani nakon dva mjeseca čekanja odustali od realizacije projekta”, kazao je Durutović.

Kako je naveo, neradom zakupodavca kompaniji je prouzrokovana ogromna šteta.

Bonus video: