Tranzit na granici se odvija neometano

Iz Uprave carina ukazali da prevoznici nisu učesnici u carinskom postupku i ne podnose carinske deklaracije, pa samim tim ne mogu ni imati odobrenja za sprovođenje pojednostavljenih carinskih postupaka

4601 pregleda 3 komentar(a)
Granični prelaz Vraćenovići, Foto: Boris Pejovic
Granični prelaz Vraćenovići, Foto: Boris Pejovic

Na svim graničnim carinskim ispostavama radno vrijeme je 24/7 i nesmetano se sprovode tranzitni carinski postupci u bilo koje vrijeme, u skladu sa carinskim propisima koji regulišu ovaj postupak. Radi efikasnijeg i jednoobraznog postupanja, Uprava prihoda i carina (UPC) je ljetos dostavila instrukcije svim carinarnicama i informisala javnost preko medija i sajta UPC, u vezi sa mogućnošću stavljanja robe u slobodan promet na graničnim carinskim ispostavama.

Ovo je zvanično “Vijestima” rečeno u UPC nakon što su se “Vijestima” obratili predstavnici više firmi čiji kamioni koriste granični prelaz Vraćenovići i gdje, kako je ispričao jedan od vlasnika firmi Veselin Šljivančanin, carinjenje robe na tom graničnom prelazu koje je sada skraćeno do 15 časova, otežava posao transportnim kompanijama koje tu granicu koriste, ugrožava im likvidnost, izaziva gužve i uvećava nezadovoljstvo prevoznika.

Iz UPC su naglasili i da na nedavnom sastanku u Privrednoj komori (odbor za saobraćaj) nije bilo pritužbi na radno vrijeme na graničnim prelazima.

Iz UPC su ukazali da prevoznici nisu učesnici u carinskom postupku i ne podnose carinske deklaracije, pa samim tim ne mogu ni imati odobrenja za sprovođenje pojednostavljenih carinskih postupaka.

“Carinsku deklaraciju podnose uvoznici, izvoznici ili njihovi carinski zastupnici koji, ako ispunjavaju uslove, mogu dobiti odobrenje za sprovođenje različitih pojednostavljenih carinskih postupaka, propisanih Carinskim zakonom. Dakle, nijesu tačni navodi u tekstu, kao ni to da nedostaje stručni kadar. Takođe, izraz “rascarinjenje” ne poznaju carinski propisi. Što se tiče radnog vremena carinske ispostave Vraćenovići, ova ispostava, kao i sve druge granične carinske ispostave, ima utvrđeno radno vrijeme 24/7, upravo da ne bi bilo zastoja na graničnim prelazima i kako bi roba mogla da tranzitira preko prelaza u bilo koje doba”, kazali su iz UPC.

Iz Uprave su pojasnili da su ljetošnje instrukcije donijete zbog izmjena Carinskog zakona i prateće Uredbe, a kako bi se za jednostavnu robu, za koju postoje uslovi za sprovođenje carinskog postupka stavljanje robe u slobodan promet kod graničnih carinskih ispostava, to i omogućilo.

“Ove instrukcije predstavljaju i olakšice u smislu da se na graničnom prelazu na brži i efikasan način sprovede kontrola i roba uputi u unutrašnju carinsku ispostavu, odnosno na terminal kod kojeg se sprovodi postupak stavljanja robe u slobodan promet (carinjenje). Terminali su i obrazovani radi sprovođenja ovakvih carinskih procedura, u skladu sa carinskim propisima. U graničnim carinskim ispostavama gdje postoje zakonom propisani uslovi (uslovi za pregled, kadrovski i ostali) za jednostavne robe može se podnijeti carinska deklaracija za stavljanje robe u slobodan promet u toku radnog vremena kod ovlašćenih carinskih inspektora. Radno vrijeme nije mijenjano, već se u ranijim periodima najčešće prekoračivalo i dozvoljavalo stavljanje u slobodan promet različite robe, što je moglo dovesti do zloupotreba, a instrukcije su upravo date svima da postupaju jednoobrazno i poštujući carinske propise”, kazali su iz UPC.

Kako su naveli, nijesmo imali nikakve žalbe zvaničnih predstavnika privrede na radno vrijeme, te da menadžment podstiče apsolutno poštovanje propisa, kako bi se i kontrole spovodile efikasnije i na zakonit način.

“Propisano radno vrijeme u graničnim carinskim ispostavama gdje prijem deklaracija mora obavljati šef ispostave odvija se u toku radnog vremena - radnim danima od 7 do 14 časova, a subotom od 7 do 12 sati. Isto radno vrijeme je i u robnim carinskim ispostavama. Izuzetak su carinske ispostave na graničnim prelazima koji su najfrekventniji, zbog čega su pravilnikom o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta kod ovih ispostava raspoređena po 2 carinska inspektora, a to su Dobrakovo, Debeli Brijeg i Božaj. U ovim graničnim ispostavama carinjenje robe se odvija u dvije smjene, od 7 do 19 časova”, naveli su iz UPC.

Iz UPC su dodali da sprovodi aktivnosti u cilju utvrđivanja eventualne odgovornosti službenika koji nisu poštovali carinske propise, utvrđeno radno vrijeme i ovlašćenja, da u dosadašnjem periodu nije bilo pritužbi na ovakav sistem rada, da se instrukcije primjenjuju jednoobrazno na svim carinskim prelazima i da instrukcije imaju za cilj smanjenje rizika od pokušaja krijumčarenja i zloupotreba.

Preciziran način utvrđivanja roka za prijavu robe

Iz UPC su naveli da su partner svim firmama koje posluju u skladu sa zakonima, da se poštovanje carinskih propisa ne može smatrati problemom, te da su uvijek otvorena za saradnju sa privrednicima i njihovim udruženjima.

“Upravnik carinarnice Podgorica i vršiteljka dužnosti pomoćnice direktora u Sektoru za carinske poslove UPC nedavno su učestvovali na sjednici Odbora udruženja saobraćaja u Privrednoj komori i ni tom prilikom nije bilo pritužbi na radno vrijeme na graničnim prelazima od prevoznika. Na sjednici su prevoznici uputili zahtjev UPC za produženje roka za prijavu robe odredišnoj ispostavi, koji nije propisan. UPC je donijela instrukciju, odmah nakon sjednice, kojom je preciziran način utvrđivanja roka za prijavu robe, koji mora biti dovoljan da roba stigne na odredište, uključujući poštovanje propisa iz oblasti saobraćaja i upozorila carinarnice na obavezno postupanje, a sve u cilju da prevoznici imaju mogućnost da propisane odmore koriste u svojoj državi”, pojasnili su iz UPC.

Iz UPC su kazali da se na graničnom prelazu Vraćenovići i na ostalim graničnim prelazima saobraćaj odvija normalno, uz uobičajena kraća zadržavanja radi sprovođenja zakonom obaveznih carinskih procedura.

S obzirom na to da se radi o zajedničkom graničnom prelazu sa Bosnom i Hercegovinom, na istom prelazu se vrše kontrole dvije carinske i dvije policijske službe, te se to mora imati u vidu prilikom sagledavanja kompletne situacije. Upravo se zajednički granični prelazi i otvaraju radi efikasnijeg sprovođenja policijskih i carinskih kontrola, koje se obavljaju na jednom mjestu.

Bonus video: