Za bivše metalce i rudare penzija i sa 25 godina staža

Poslanik SNP-a predložio skraćenje granice za penzionisanje zbog gašenja fabrika ili gubitka radnih mjesta usljed smanjenja proizvodnje

11700 pregleda 8 komentar(a)
Dio radnika imao probleme sa pezionisanjem: Božović, Foto: BORIS PEJOVIC
Dio radnika imao probleme sa pezionisanjem: Božović, Foto: BORIS PEJOVIC

Radnici metaloprerađivačke i rudarske industrije koji izgube poslove radi gašenja proizvodnje zbog ekonomskih problema kompanije mogli bi ponovo steći lakše uslove za penzionisanje, jer je SNP u skupštinsku preceduru preko poslanika Bogdana Božovića predao izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (Zakon o PIO).

Prema ovom predlogu postojala bi mogućnost da radnici iz ovih industrija u penziju mogu ići sa 25 godina radnog staža ili najmanje 15 godina provedenih na radnim mjestima, za koja se staž računa sa uvećanim trajanjem. Norme koje su olakšavale odlazak u penziju ranije su korišćene kada su zbog gašenja kompanije ili proizvodnje ostajali radnici KAP-a, Željezare, Rudnika boksita, Metalca...

Prema članu 197m Zakona o PIO, radnicima kojima je u metalopreradi ili rudarstvu prestao radni odnos zbog obustave proizvodnje izazvane gašenjem ili zatvaranjem proizvodnih kapaciteta usljed ekonomskih i tehnoloških problema, za penziju je potrebno 30 godina staža ili najmanje 20 efektivno provedenih na radnim mjestima, na kojima se staž računa sa uvećanim trajanjem.

Predlog Božovića, koji je podnio prije nekoliko dana u ime SNP-a i Civisa, te granice bi skratio za pet godina. U obrazloženju inicijative ističe se da bi pravo na penziju po ovim uslovima do kraja naredne godine moglo iskoristiti 80 osiguranika. Osim toga, ističe se da su izmjeni člana 197m, pristupili radi stvaranja povoljnijih uslova za penzionisanje radnika te da je za sprovođenje predloga neophodan i dodatni novac u budžetu Fonda PIO.

SNP i Civis traže uređenje, URA povratak starosne penzije

U predlogu Božovića se osim izmjena postojećeg, navodi i uvođenje dodatnog člana - 197n.

“Izuzetno od člana 17 ovog zakona, osiguranik kome je u sektoru metaloprerađivačke i rudarske industrije prestao radni odnos zbog postupka uvođenja, trajanja i okončanja stečaja, obustave proizvodnje nastale gašenjem ili zatvaranjem proizvodnih kapaciteta usljed ekonomskih i tehnoloških problema u poslovanju, ili mu je radni odnos prestao zbog završetka poslova u postupku konverzacije zatvorenih, odnosno ugašenih proizvodnih kapaciteta primarne proizvodnje aluminijuma, kao i osiguranik kome je radni odnos prestao usljed kolektivnog otpuštanja zaposlenih zbog prestanka potrebe za radom kod poslodavca, ili kod privrednog društva iz ovih sektora, koje je u poslednjih 24 mjeseca prije stupanja na snagu ovog zakona registrovalo promjenu pretežne djelatnosti, stiče pravo na penziju ako ima navršenih 25 godina staža osiguranja ili najmanje 15 godina efektivno provedenih na radnom mjestu na kojem se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem”, navodi se u predlogu novog člana.

U obrazloženju predloga, Božović navodi da neke kategorije zaposlenih u ovim industrijama primjenom dosadašnjih rješenja nisu mogle ostvariti pravo na penziju, te da će se ovim aktom sada na sveobuhvatan način urediti kategorija onih kojima je prestao radni odnos, ali i uslovi koji se moraju ispuniti kako bi se penzionisali pod povoljnijim uslovima.

Osim Božovića, nedavno je izmjene i dopune Zakona o PIO u Skupštinsku proceduru predao i poslanički klub Građanskog pokreta URA, kojima su zatražili povratak starosne granice kao uslova za penziju.

Ranija odluka Ustavnog suda o ukidanju člana 17, stv 1, Zakona o PIO, koji je omogućavao ženama da odu u penziju sa 64 godine života i muškarcima sa 66 godina ako imaju 15 godina staža, stupila je na snagu 3. novembra. Sada je jedini uslov za penziju svim građanima punih 40 godina staža osiguranja uz minimum 61 godinom starosti.

Novim predlogom, URA traži izmjenu člana 17 i ponovno uvođenje stava 1, kojim se predviđa da se uslov za penzionisanje stiče sa 64 godine života i 15 godina radnog staža za oba pola.

Bonus video: