Ljesar: "Air Montenegro" ostavljamo sa pozitivnim saldom od devet miliona i neto dobiti od 2,7 miliona eura

"Nacionalna aviokompanija čiji član Odbora direktora sam bio od prvih dana, a posljednjih godinu dana i predsjednik Odbora, zabilježila je istorijske rezultate u odnosu na raspoložive kapacitete i svega dva aviona u svom posjedu", rekao je Ljesar

12202 pregleda 15 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Predsjednik Odbora direktora kompanije "Air Montenegro", kapetan/Instruktor Pavle Ljesar, kazao je da su u proteklom periodu zabilježeni istorijski rezultati i postavljene čvrste osnove za buduće uspješno poslovanje tog preduzeća.

"Kompaniju prepuštamo sa pozitivnim saldom od devet miliona eura na računima i ostvarenoj neto dobiti od 2.7 miliona eura", saopštio je on.

Kazao je da mu je, u proteklom trogodišnjem periodu, odnosno od samog osnivanja kompanije, bila mi izuzetna čast biti dio Odbora direktora nacionalnog avioprevoznika.

"Bio sam dio osnivanja i uspješnog pokretanja letova nacionalne aviokompanije u rekordnom roku od samo tri mjeseca, u periodu pandemije koronavirusa i nezapamćene globalne krize. Kompanija se razvijala u periodu ukrajinske krize i enormnih cijena naftnih derivata, dok smo poslovanje uspješno nastavili tokom post-kovid i izraelske krize", naveo je Ljesar.

Rekao je da su se tokom tog vremenskog razdoblja suočili sa brojnim izazovima i otežavajućim okolnostima, "uključujući i orkestrirane napade od strane onih koji su kompaniju osuđivali na propast i predviđali joj neodrživost".

"Nacionalna aviokompanija čiji član Odbora direktora sam bio od prvih dana, a posljednjih godinu dana i predsjednik Odbora, zabilježila je istorijske rezultate u odnosu na raspoložive kapacitete i svega dva aviona u svom posjedu", dodaje on.

Ljesar naglašava da je "Air Montenegro" samo u ovoj godini, do danas, prevezao 450 hiljada putnika i ostvario pozitivan rezultat u iznosu od pet miliona eura (EBITD), sa svega 125 zaposlenih. Ističe da taj rezultat predstavlja prvi pozitivan finansijski ishod zabilježen u crnogorskoj avijaciji u posljednjih petnaest godina.

"Pomenuti uspjeh se ne može pripisati samo jednom faktoru, već je rezultat domaćinskog načina vođenja kompanije, optimalnog modela poslovanja i zajedničkih napora svih operativnih i stručnih timova", dodao je Ljesar.

Ono što je još važnije od postignutih rezultata, kako je rekao, jeste "jasno trasiranje puta" za budućnost nacionalne aviokompanije, "obezbjeđujući stabilnost i uspješno poslovanje u narednim godinama".

"Kompaniju prepuštamo sa pozitivnim saldom od 9 miliona eura na računima i ostvarenoj neto dobiti od 2.7 miliona eura. Sproveli smo i pripreme za sledeću godinu, uključujući obezbjeđivanje IATA koda 4O, koji istovremeno predstavlja registracioni kod Crne Gore, kao i izradu investiciono-razvojnog plana do 2028. godine. Takođe, kompanija ulazi u 2024. godinu sa kompletno završenim tenderima za nabavku adekvatnog PSS sistema, definisanim rasporedom letenja i zaključenim ugovorima za hangar Montenegro Airlinesa, kao i ugovorima za dva vazduhoplova za ljeto 2024, sa uštedom od pola miliona eura u odnosu na 2023. godinu. Sveobuhvatna obuka kompletnog letačkog i kabinskog osoblja za predstojeći period, kao i postavljanje mnogih drugih osnova i principa poslovanja kompanije, dodatno su unaprijedili model poslovanja", dodaje Ljesar.

Sve navedeno, kako je kazao, ne samo da je inoviralo model poslovanja nacionalnog avioprevoznika, već je otvorilo "lepezu novih mogućnosti" pred Evropskom komisijom i Agencijom za zaštitu konkurencije, omogućavajući da, ukoliko se razvoj u narednim godinama nastavi započetim tempom, uspjeh bude zagarantovan.

"Bila mi je čast biti dio ovog menadžmenta i kolektiva. Svoj put nastaviću u struci i avijaciji kao instruktor pilota, sa nadom u još svjetliju i bolju budućnost naše nacionalne aviokompanije. Zahvaljujem se svim partnerima, saradnicima i putnicima, kao i zaposlenima Air Montenegra bez čije predanosti postizanje prethodno pomenutih rezultata ne bi bilo moguće, a budućem Odboru želim uspješnost u radu", zaključuje Ljesar.

Bonus video: