Uložene žalbe na predlog cijene struje

Na osnovu zahtjeva CEDIS-a, cijena bi bila veća za 5,6 odsto. Agencija danas donosi konačnu odluku

33754 pregleda 46 reakcija 29 komentar(a)
Značajnijih promjena cijena nije bilo od 2009. godine, Foto: Luka Zeković
Značajnijih promjena cijena nije bilo od 2009. godine, Foto: Luka Zeković

Električna energija će od 1. januara za domaćinstva poskupjeti za oko 5,6 odsto, o čemu će Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti danas objaviti konačnu odluku.

Agencija je prošle sedmice razmatrala zahtjev Crnogorskog elektodistributivnog sistema (CEDIS) o povećanju dozvoljenog prihoda, dijelimično ga prihvatila i saopštila predlog obračuna cijena električne energije prema kojima bi ona za domaćinstva sa dvotarifnim brojilima biti veća za 5,63 odsto od 1. januara naredne godine.

Na dosadašnji račun od oko 50 eura ovo poskupljenje bi iznosilo oko dva i po eura, a on može biti i veći ili manji zavisno od perioda kada domaćinstvo najviše troši električne energije. To bi bilo prvo značajnije povećanje cijena struje u Crnoj Gori poslije 14 godina.

Tokom jučerašnje rasprave pred Odborom Agencije, CEDIS je uložio prigovor smatrajući da im je trebalo odobriti veći prihod dok je građanin Miomir Škopelja podnio više prigovora smatrajući da su neki odobreni troškovi za ovu kompanije preveliki i da ih treba smanjiti a time i iznos povećanja.

Izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović kazao je na raspravi da oni smatraju da je Agencija trebalo da im odobri veće troškove za pokriće tehničkih gubitaka jer tu električnu energiju nabavljaju po većim cijenama nego što je nadoknađuju od potrošača, kao i da su u predloženom obračunu potcijenjeni troškovi amortizacije.

“To su dva glavna razloga zbog kojih kompanije posluje sa gubitkom. Očekujem da razmotrite dokumentaciju koju smo podnijeli i naše argumenta”, kazao je Čađenović.

Škopelja je zamjerio što su CEDISU odobreni visoki troškovi za uklanjanje starih bandera jer su veći od troškova za postavljanje novih, zbog toga što su odobreni troškovi da se naredne godine baždari 138 hiljada brojila za struju ili 600 po radnom danu, kao i zbog toga što su im odobreni troškovi poreza na pozajmljeni kapital.

Čađenović je odgovorio da su stari drveni stubovi, koji su rađeni impregnacijom potapanjem u mineralna ulja, novom ekološkom regulativom proglašeni opasnim otpadom i da se moraju uklanjati po posebnim procedurama Agencije za zaštitu životne sredine.

Kazao je da zbog tehničkih propisa naredne godine moraju baždariti sva brojila postavljena 2011, 2012. i 2013. godine, zbog čega je taj broj toliki, što utiče i na troškove.

Predsjednik Odbora Agencije Branislav Prelević kazao je da će biti analizirani svi prigovori i žalbe na njihov predlog, nakon čega će biti donijeta odluka i konačni obračun cijena struje za grupe potrošača.

Zatvorena sjednica Odbora o razmatranju žalbi i izradi konačne odluke o cijenama počela je juče oko 10 časova ujutro i trajala je sinoć do zaključenja lista. Prelević je na njenom početku kazao da će odluka biti objavljena kasno uveče ili ujutro.

CEDIS u potpunosti ili djelimično učestvuje u tri stavke na računu za električnu energiju, dok najveći dio računa otpada na prihod EPCG - dvije stavke, CGES, obnovljivi izvori, PDV...

EPCG još nije odlučio za svoje stavke

Elektroprivreda svoje stavke na računu, aktivna energija, više i niže tarife, koja pokriva troškove proizvodnje električne enrgije, može promijeniti kada god želi i bez odobrenja Agencije.

Iz EPCG još nisu zvanično odgovorili da li će to uraditi naredne godine. Cijene električne energije na međunarodnom tržištu u protekle dvije godine bile su i do 20 puta veće nego što su je plaćala domaćinstva u Crnoj Gori.

EPCG je te gubitke nadoknađivala prodajom viška struje na međunarodnim berzama.

Kompaniji od naredne godine dolazi na naplatu troškovi rekonstrukcije Termoelektrane, a planirana je i gradnja vjetroelektane “Gvozd” i male hidroelektrane “Petijevići”. Takođe, u 2025. godini Termoelektrana zbog rekonstukcije neće raditi osam mjeseci, što će stvoriti velike troškove za EPCG.

To su mogući razlozi za povećanje cijena. Razlozi za zadržavanje sadašnjih cijena su i političko-socijalni u cilju zaštite standarda građana, ali i zbog bojazni da će rast cijena smanjiti naplatu i stvoriti dodatni problem.

O stavci “održivi izvori energije”, odlučuje direktno Vlada. U aprilu ove godine je skoro prepolovljena zbog toga što je dio proizvođača prešao na berzansku prodaju struje.

Bonus video: