Imenovanje Nikolića nezakonito, ali ne i njegove odluke

Ministarstvo saobraćaja kaže da Mileta Nikolić,vd direktora Agencije za civilno vazduhoplostvo, može do smjene donositi odluke

27611 pregleda 5 komentar(a)
Ostaje direktor: Mileta Nikolić, Foto: Agencija za civilno vazduhoplovstvo
Ostaje direktor: Mileta Nikolić, Foto: Agencija za civilno vazduhoplovstvo

Iako je nezakonito imenovan za vršioca dužnosti direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) Mileta Nikolić može da ostane na toj poziciji dok odluka o njegovom imenovanju ne bude poništena.

Za “Vijesti” je ovo zvanično rečeno u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva kojim rukovodi Filip Radulović na čiji je predlog Vlada u četvrtak smijenila Savjet ACV.

Članovi Savjeta ACV bili su Slobodanka Burić, Ćamil Kujević, Edis Ćatović i Miljana Knežević. Predsjednik Savjeta bio je Dragan Stojanović.

Ovaj sastav Savjeta je imenovao Nikolića 17. oktobra na pozicije vršioca dužnosti direktora, a potom ga četiri člana (osmi Stojanovića) smjenjuju sa te pozicije 6. novembra i tu odluku je trebao da verifikuje na prvoj narednoj sjednici.

“Stav Ministarstva saobraćaja i pomorstva je da je Odluka o imenovanju v. d. direktora ACV-a bez saglasnosti ministarstva nezakonita ali, obzirom da je ta odluka i dalje na pravnoj snazi i dok ne bude poništena u sudskom ili nekom drugom postupku, imenovani v. d. direktor može donositi odluke. Međutim, preporuka Ministarstva saobraćaja i pomorstva je da to budu samo one odluke koje su nužne za obavljanje redovnih nadležnosti i poslova”, rečeno je “Vijestima” u odgovoru na pitanje da li je Nikolić i dalje vršilac dužnosti pošto je nezakonito imenovan i da li odluke koje je donosio moraju biti poništene.

Da bi Nikolić bio smijenjen mora se izabrati novi Savjet ACV što nije urađeno na sjednici Vlade u četvrtak.

Ovo je za nepuna dva mjeseca druga smjena Savjeta ACV. Prethodno je krajem septembra Vlada Dritana Abaazovića smijenila Savjet koji čine Dženan Kolić (predsjednik), Ćamil Kujević, Radoje Karadžić, Dejan Stojanović i Maju Nišavić i imenovala savjet u sastavu koji je smijenio Radulović.

Abazović smjenjuje Savjet pod vođstvom Kolića nedugo nakon što je taj Savjeta izabrao krajem avgusta za direktora ACV Vladislava Vlahovića koga je početkom avgusta Vlada na predlog ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića smijenila s pozicije člana Savjeta u ovoj agenciji jer je otkriveno da ne ispunjava zakonske uslove za tu poziciju.

Zviždač (zaposleni) iz ACV-a predao je glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću krivičnu prijavu protiv Kolića, više nepoznatih osoba članova Savjeta i zaposlenih u ACV-u zbog, kako se navodi, zloupotrebe službenog položaja prilikom izbora direktora ACV-a.

Državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić potvrdio je zvanično “Vijestima” da je tim povodom u toku izviđaj.

“Specijalnom državnom tužilaštvu je, u septembru ove godine, zviždač iz jednog organa državne uprave podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika Savjeta ACV za više krivičnih djela protiv službene dužnosti, u kojem je u toku izviđaj”, kazao je Radonjić.

U obrazloženju za smjenu Savjeta resor ministra Filipa Radulovića navodi da su utvrdili da je predsjednik Savjeta ACV Dejan Stojanović nezakonito postupao na način što je istrajavao u imenovanju kandidata Vladislava Vlahovića na nezakonito sprovedenom konkursu, dok su sa druge strane ostali članovi Savjeta kršili Poslovnik o raduna način što su nezakonito sazivali i održavali sjednice Savjeta.

“Sve prethodno navedeno, bilo je predmet medijske pažnje, uz očigledno iznošenje u javnost informacija koje su mogle biti poznate samo članovima Savjeta, što je dodatno uticalo da se postupanjem Savjeta naruši ugled Agencije”, piše u obrazloženju odluke za smjenu.

Navedeno je i da je Savjet smijenjen i zbog toga što nije ispoštovan zahtjev Inspekcije rada da se poništi nezakoniti konkurs za izbor direktora. Zapisnik o inspekcijskom nadzoru ispred ACV potpisao Mileta Nikolić.

Malo partijama malo stručnjacima

Ministarstvo je nakon smjene Savjeta istog dana raspisalo javni poziv za izbor dva člana ovog tijela, kao i dva člana u odboru direktora nacionalne avio-kompaanije “To Montenegro” čiji je kompletan odbor smijenjen istog dana kada i Savjet ACV.

“Vijesti” su pitale ministarstvo zašto se putem javnog poziva biraju samo po dva člana Odbora direktora “To Montenegro” i Savjeta ACV a ne kompletan sastav ova dva tijela.

“Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, odlukom da raspiše javni poziv za izbor po dva člana Savjeta ACV i Odbora direktora nacionalne avio-kompanije “To Montenegro”, želi da promijeni dugogodišnju praksu da u tim tijelima sjede isključivo predstavnici političkih partija.Zato, smatramo da izbor po dva člana Savjeta ACV-a i Odbora direktora ToMontenegro preko javnog poziva predstavlja ogroman iskorak i samo početak dobre prakse koja će se nastaviti u narednom periodu”, rekli su u ovom resoru.

Pozivi su otvoreni do 4. decembra

Bonus video: