Martinović: Trudićemo se pred poslanicima što prije nađu dva predloga zakona bitnih za zatvaranje poglavlja 27

Tema sastanka sa šefom kancelarije Svjetske banke bila je dosadašnja i buduća saradnja u oblasti ekologije i zaštite životne sredine, kao i predlozi dva zakona koji treba da se finalizuju

4099 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Moj tim i ja radimo sve da Predlog zakona o upravljanju otpadom bude stavljen na dnevni red Vlade do kraja godine. Očekujem i da će se ubrzati i finalizacija Predloga zakona o zaštiti od negativnog uticaja klimatskih promjena i zaštiti ozonskog omotača, kako bi se na kraju oba zakona što prije našla pred crnogorskim poslanicima

To je rekao resorni ministar Vladimir Martinović na sastanku sa šefom kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, Kristoferom Šeldonom.

Tema sastanka, kako je saopšteno iz Ministarstva, bila je dosadašnja i buduća saradnja u oblasti ekologije i zaštite životne sredine, kao i predlozi dva zakona koji treba da se finalizuju.

"Šeldon se na početku sastanka osvrnuo na uspješnu realizaciju projekta Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje, koje je uključivalo i izvoz opasnog otpada iz bivšeg brodogradilišta u Bijeloj, koje je prepoznato kao jedna od crnih ekoloških tačaka, a čijom je realizacijom Crna Gora bliže Evropskoj uniji (EU) i samom zatvaranju Poglavlja 27", piše u saopštenju.

Šeldon je rekao da je usvajanje navedenih zakona neophodno za nastavak saradnje Vlade i Svjetske banke na realizaciji Zajma zasnovanog na javnim politikama, a Martinović poručio da će Ministarstvo raditi na ubrzanju usvajanja oba zakona.

Na sastanku su predstavljene kompletirane, tekuće aktivnosti i projekti za koje postoji određeno interesovanje Vlade Crne Gore za dalju saradnju sa Svjetskom bankom u okviru novog partnerskog sporazuma.

"Šeldon je iskazao spremnost za podršku aktivnostima Ministarstva u pravcu zaštite životne sredine, a u okviru pripreme novog partnerskog okvira i povodom toga će imati konsultacije i tehničke razgovore. Martinović je rekao da je prioritet Ministarstva primjena preporuka iz Brisela, jer je to jedini način da bude zatvoreno Poglavlje 27", piše u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi o značaju razvoja sjevera, turizma, gdje su predstavnici Svjetske banke iskazali spremnost da pruže savjetodavnu pomoć.

Bonus video: