Zoran Kovačević direktor Instituta "Simo Milošević"

Dosadašnji vršilac dužnosti izvršnog direktora Savo Marić je razriješen

15417 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Slavica Kosić
Foto: Slavica Kosić

Odbor direktora Instituta „Dr Simo Milošević“ izabrao je danas Zorana Kovačevića za izvršnog direktora te ustanove, po konkursu koji je bio raspisan od 3. do 18. novembra, prenosi RTHN.

Kazali su da im je to potvrdio predsjednik borda Batrić Kontić. Dosadašnji vršilac dužnosti izvršnog direktora Savo Marić je razriješen sa te funkcije.

"Sastanak je održan u nepotpunom sastvu jer su prije nekoliko dana dva člana dali ostavke. Po meni je to diskutabilno jer je Odbor odluku o raspisivanju konkursa donio jednoglasno u punom sastavu. Postoje stengrami i zapsinici sa sastanka da su i oni bili nezadovoljni radom v.d. izvršnog direktora, rezultatima postignutim i prošle a posebno ove godine iako su tokom ove godine povećane cijene usluga prema Fondu zdravstva ali i za ostale korisnike. Takođe bio je neprofisionalan odnos v.d. izvršnog direktora prema Odboru i nisu se izvršavale odluke Odbora", kazao je Kontić za RTHN.

Na konkurs su se prijavila dva kandidata, osim Kovačevića za funkciju direktorice je bila zaintereosvana i Slavica Milić iz Podgorice, koja je početkom sedmice odustala.

"Donijeli smo odluku nakon intervjua i na osnovu plana za izlazak iz krize Instituta koji je Kovačevć dostavio na konkursu. To je jedan ozbiljan pristup da se konačno počne sa pozitivnim poslovanjem. Moram da kažem i da je Institut jedino poslovao u plusu za vrijeme kada je Kovačević bio izvršni direktor", kazao je Kontić.

On je objasnio da je Kovačević danas bio jedini kandidat jer Slavica Milić obavijestila Odbor da odustaje i da neće doći na intervju.

"Ona je obavijestila Odbor da odustaje nakon nekih novinskih natpisa koji nisu bili istiniti i ona je, da li izrevoltirana ili iz nekog drugog razloga, odustala. Obratila se nama da neće prisustvovati intervjuu tako da je jedini kandidat bio Zoran Kovačević", dodao je.

Na pitanje RTHN-a da li je odluka Odbora direktora validna, s obzirom na činjenicu da su dva člana podnijela ostavku i da je donijeta u nepotpunom sastavu, Kontić kaže da je bord u mandatu dok se ne izabere novi.

"Kada neko podnese ostavku, raspisuje se vanredna Skupština akcionara u roku od 60 dana na kojoj se biraju novi članovi. Dok se oni ne izaberu, ovaj Odbor direktora mora da radi", zaključio je Kontić.

Odluku o izboru direktora, osim Kontića, donijeli su predstavnici manjinskog kapitala Žarko Rakčević i Savo Kalezić. Ostavke su podnijeli Predrag Dragojlović i Marija Miličković, predstavnici državnog kapitala, odnosno Investiciono-razvojnog fonda i Vlade Crne Gore.

Bonus video: