"Air Montenegro" još bez code share ugovora sa drugim avio-prevoznicima: Podjela mjesta na istim letovima 2024.

Code share ugovor se sklapa između dvije ili više avio-kompanija koje imaju namjeru da dijele mjesta na istom letu

10685 pregleda 4 komentar(a)
Prijem u IATA bio u avgustu (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Prijem u IATA bio u avgustu (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Nacionalni avio-prevoznik “Air Montenegro” (AM) u prvoj polovini naredne godine očekuje da će sklopiti prve code share ugovore sa drugim avio-prevoznicima po kojima AM može prodavati mjesta u avionima drugih kompanija koje lete na određenim linijama, kao što one to mogu činiti na letovima AM.

To je zvanično rečeno “Vijestiima” iz nacionalne avio-kompanije”.

Code share ugovor se sklapa između dvije ili više avio-kompanija koje imaju namjeru da dijele mjesta na istom letu. Sve kompanije koje učestvuju u code-share sporazumu, te letove objavljuju pod svojom oznakom i svojim brojem, kako na redu letjenja tako i na prodajnim kanalima.

To znači da se mjesto na letu može kupiti od bilo koje kompanije učesnice code share aranžmana, ali let izvodi samo jedna od njih - operativni prevoznik.

Preduslov da bi AM moga da sklapa ove vrste ugovora je bilo članstvo i dobijanje koda u IATA - Međunarodnoj asocijaciji vazdušnog transporta.

“Air Montenegro” je zvanično obaviješten o prijemu u Međunarodnu asocijaciju za vazdušni prevoz (IATA) 15. avgusta 2023. godine, a sertifikat je kompaniji svečano uručen 17. oktobra ove godine u Beogradu, na manifestaciji koja je oraganizovala IATA “Aviation Day South East Europe”.

“Do sada su akivirani brojni IATA servisi koji su preduslov za interline povezivanje sa drugim avio-kompanijama, npr. članstvo u MITA (Multilateral Interaline Traffic Association), a nakon ispunjenja formalnih uslova, svoju saglasnost za prijem “Air Montenegro” u MITA su dali francuski prevoznik “Air France”, holandski KLM, a zatim i “Air Serbia”. Od finansijskih servisa su do sada aktivirani ICH (IATA Clearing House), i SIS (Simplified Invoicing and Settlement), a u toku je aktivacija ICCS (IATA Currency Clearance Service), nakon čega će se pristupiti učlanjenju u BSP (Billing and Settlement Plan) u državama gdje se očekuje prodaja avio-karata. Nakon što se uspostave svi navedeni servisi, “Air Montenegro” će biti u mogućnosti da objavi letove u prodajnim sistemima pod kodom 4O, a onda i da ugovara interline i code share saradnju sa brojnim zainteresovanim avio-prevoznicima”, kazali su u kompaniji.

Kako je pojašnjeno, u zavisnosti od termina aktivacije potrebnih IATA servisa, kao i tehničkih uslova distribucije letova “Air Montenegra” pod kodom 4O, u rezervacionim sistemima će se pristupiti interline i code share saradnji sa drugim prevoznicima, a očekivanje je da se prva saradnja uspostavi u prvoj polovini naredne godine.

Bonus video: