Mujović sa predstavnicima Eko fonda: Unaprijediti i konkretizovati saradnju u narednom periodu

"Eko fond već sprovodi određene programe u okviru kojih je obezbijedio subvencije za nabavku električnih i hibridnih automobila, a koje imaju za cilj podizanje svijesti o važnosti prelaska na čistije vidove transporta"

2931 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva

Između Ministarstva energetike i rudarstva i Eko fonda postoji ogroman prostor za saradnju, ocijenili su njihovi predstavnici i dodali da je važno zajednički raditi na sprovođenju konkretnih programa i projekata, kao i na daljem razvoju i osnaživanju Fonda.

Direktor Eko fonda Draško Boljević sa saradnicima, sastao se sa resornim ministrom Sašom Mujovićem.

„Eko fond je od Ministarstva energetike i rudarstva prepoznat kao partner koji može pružiti značajan doprinos u realizaciji konkretnih projekat u oblastima energetske efikasnost i obnovljivih izvora energije i na taj način doprinijeti postizanju ciljeva dekarbonizacije do 2030. godine“, navodi se u saopštenju tog Vladinog resora.

Podrška Eko fonda, kako je ocijenjeno, može biti naročito značajna na implementaciji paketa podrške Evropske komisije (EK) za prevazilaženje energetske krize.

Boljević je predstavnike Ministarstva upoznao sa programima koje realizuje Eko fond namijenjenim građanima, privredi i javnom sektoru.

Mujoviću su posebno bili interesantni programi koji imaju za cilj smanjenje upotrebe fosilnih goriva u sektoru saobraćaja, koji je, poslije energetskog sektora, glavni izvor CO2 emisija.

Predstavnici Eko fonda su Mujovića informisali o glavnim problemima u sektora saobraćaja, koji se odnose na visok stepen motorizacije, starenje voznog parka, nizak udio javnog prevoza, i oslanjanje dominantno na drumski prevoz.

„Eko fond već sprovodi određene programe u okviru kojih je obezbijedio subvencije za nabavku električnih i hibridnih automobila, a koje imaju za cilj podizanje svijesti o važnosti prelaska na čistije vidove transporta. Ocijenjeno je da je ove programe potrebno značajnije podržati u narednom periodu, ali isto tako raditi na obezbeđivanju stabilnog izvora prihoda za sprovođenje podrške dekarbonizacije saobraćaja, kroz unapređenje zakonskih rješenja koja regulišu naknade za putarinu i registraciju motornih vozila“, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo energetike je, kako su kazali, iskazalo spremnost za podršku inicijativi većeg korišćenja električnih i hibridnih vozila u javnom sektoru, koji na svom primjeru mora pokazati opredeljenost za smanjenje upotrebe fosilnih goriva.

Bonus video: