Socijalni savjet predlaže: Starosna granica za odlazak u penziju 65 godina za muškarce i žene i 15 godina radnog staža

Predloženo i da pravo na starosnu penziju imaju i svi oni sa 40 godina radnog staža, bez obzira na godine starosti

52602 pregleda 85 reakcija 69 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Socijalni savjet jednoglasno je odlučio da Vladi predloži da starosna granica za odlazak u penziju i za žene i za muškarce bude 65 godina.

"Dogovoreno je da ti uslovi budu 65 godina života i najmanje 15 godina staža, s tim što je u istom ovom članu dodat još jedan stav koji glasi da pravo na starosnu penziju imaju i svi oni koji imaju 40 godina efektivnog radnog staža, bez obzira na godine starosti", rekao je generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore Duško Zarubica.

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić precizirala je da, ukoliko godinama staža zadovoljavaju kriterijum za penziju, građanke starosna granica ne obavezuje.

Ona je naglasila da pravo da se vrate na starosnu penziju imaju i korisnice naknada za majke sa troje i više djece.

"Ostavljena je mogućnost, odnosno one imaju zakonsku mogućnost da se sa naknada vrate na penzije. Neke naše građanke su već išle u Centar za socijalni rad, u Fond PIO da se raspitaju, znači, one tu mogućnost imaju i mi ćemo u rekordnom roku postupiti po njihovim zahtjevima, nakon što ovaj zakon bude izglasan u Parlamentu", rekla je Nišić.

Zadovoljan je sastankom i potpredsjednik Vlade za ekonomiju Nik Đeljošaj. Kaže da su današnji konstruktivni dijaloga i donijeta odluka samo početak sprovođenja reformske politike aktuelne Vlade.

"Jako značajan poduhvat Vlade Crne Gore, nakon današnjeg kompromisa o određivanju starosne granice, da i ta poruka bude za naše penzionere, da od prvog januara najniža penzija će biti 450 eura, a ostala usklađivanja će ići po propisima koji su važeći", kazao je Đeljošaj.

Početkom novembra na snagu je stupila odluka Ustavnog suda da ukine odredbu Zakona o penzijskom i invalidskom osigiranju, kojim je bio definisan odlazak u starosnu penziju muškarcima sa 66 godina, a ženama sa 64 godine, uz minimum 15 godina staža osiguranja. Ustavni sud je smatrao da ova odredba diskriminiše muškarce. Današnjom odlukom starosna granica je izjednačena čime je, poručeno je iz Socijalnog savjeta, ispoštovan stav Ustavnog suda. Ustavni sud istovremeno, Vladi je dao rok do 4. decembra da pripremi I Skupštini predloži novo zakonsko rješenje.

Bonus video: