Radulović: Vraćanja pomorske linije Bar-Bari u ovom trenutku teško realizovati

"Ministarstvo će pružiti punu podršku menadžmentu Barske plovidbe kako bi u narednom periodu, nadamo se, uspjeli da Bar i Crnu Goru ponovo i pomorskim putem povežemo sa susjednom Italijom"

16951 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva
Foto: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Mogućnost vraćanja pomorske linije Bar-Bari je svima nama želja ali je u ovom trenutku teško realizovati, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, tokom posjete Opštini Bar obišao kompanije koje posluju u okviru pomorske privrede.

"Svima nam je želja da ova međunarodna pomorska linija ponovo zaživi, ali treba biti iskren i reći da je prije toga potrebno stvoriti uslove da bi se obnovila ova linija. Poznato je da je brodarsko društvo Barska plovidba u obavezi da otplaćuje kredit prema Exim banci, kao i da vrati određeni iznos u državni budžet po osnovu dodijeljene državne pomoći. To u značajnoj mjeri otežava akumuliranje sredstava za kupovinu broda koji bi bio adekvatno rješenje za povezivanje Bara i Barija. Ministarstvo će pružiti punu podršku menadžmentu Barske plovidbe kako bi u narednom periodu, nadamo se, uspjeli da Bar i Crnu Goru ponovo i pomorskim putem povežemo sa susjednom Italijom", rekao je Radulović.

On je u okviru posjete Luci Bar sa menadžmentom razgovarano o razvojnim mogućnostima, kao i o realizaciji Investicionog programa.

"Upoznat sam sa činjenicom da je na zavidnom nivou dosadašnji stepen realizacije ugovorenih investicija, što me posebno raduje. Međutim, svjesni smo i da postoje određeni napori koje mora da uloži i država, kako bi mogli da valorizujemo značajnije ovu teretnu luku. Kao resorni ministar, nastojaću da prije svega kroz jačanje putne i željezničke infrastrukture koja je u zaleđu Luke Bar, stvaram uslove za veću iskorišćenost lučkih kapaciteta“, rekao je Radulović.

U saopštenju Ministarstva saobraćaja i pomorstva se navodi da je Radulović tokom posjete Marini Bar menadžmentu te kompanije saopštio da će otpočeti sa konkretnim aktivnostima koje će voditi ka rješavanju imovinsko-pravnih pitanja i statusa Marine.

Radulović je obišao i zaposlene u Lučkoj kapetaniji i Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama .

Bonus video: