Marković o prvoj dionice autoputa Bar-Boljare: Platićemo koliko bude trebalo

“Ima teškoća, ali želimo da ovaj put bude zavšen u ugovorenom roku. Ako bude opravdanh razloga da rok bude produžen on ne smije ugroziti naše ključno opredjeljenje, a to je da naredna mora da bude godina kada ćemo proći tom dionicom autoputa”, rekao je Marković
72 pregleda 2 komentar(a)
Duško Marković, Potpisivanje ugovora za izgradnju žičara, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Potpisivanje ugovora za izgradnju žičara, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 15.05.2018. 16:59h

Za sada nema naznaka da gradnja prve dionice autoputa Bar-Boljare može koštati više od planiranog, saopštio je premijer Duško Marković i dodao da će platiti onoliko koliko bude trebalo da se ona završi.

“Novac ne smije biti ograničenje da autoput ne bude završen. Molim da gledate na njegovu svrhu, uticaj na ekonomiju i što donosi budućim generacijama”, rekao je Marković novinarima kod Manastira Podvrh blizu Bijelog Polja, gdje je prisutvovao potpisivanju ugovora za izgradnju dvije žičare na sjeveru države, ukupne vrijednosti 12 miliona eura.

On je ocijenio da sve što donosi trajnu vrijednost zemlji i budućim generacijama nije skupo, a taj novac će nastojati da najracionalnije koriste.

Marković je podsjetio da je autoput projekat vijeka i najveći građevinski poduhvat u crnogorskoj istoriji.

“Ima teškoća, ali želimo da ovaj put bude zavšen u ugovorenom roku. Ako bude opravdanh razloga da rok bude produžen on ne smije ugroziti naše ključno opredjeljenje, a to je da naredna mora da bude godina kada ćemo proći tom dionicom autoputa”, rekao je Marković.

On je kazao da je optimista, kao i da će ta prva dionica biti završena u onom roku koji odgovara Crnoj Gori i njenim potrebama.

Izgradnja prioritetne dionice autoputa finansira se u iznosu do 85 odsto iz sredstava kredita kod kineske Exim banke i 15 odsto iz budžeta. Cijena autoputa, po ugovoru potpisanom u februaru 2014, iznosi 809,6 miliona eura, odnosno 19,7 miliona po kilometru.

Bonus video: