UPCG: Kostić i CUP iznose neistine

Reagovanje Unije poslodavaca na tekst "Stari pravilnik blokirao mjerenje snage poslodavaca"

2037 pregleda 0 komentar(a)
Foto: UPCG
Foto: UPCG

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) reagovala je na tekst Vijesti od 30. novembra, pod nazivom "Stari pravilnik blokirao mjerenje snage poslodavaca".

Reagovanje prenosimo integralno:

"Crnogorsko udruženje poslodavaca (CUP) ovih će dana napuniti dvije godine od osnivanja i početka realizacije projekta urušavanja socijalnog dijaloga u Crnoj Gori. U susret za njih važnom datumu, prvi čovjek CUP-a, ekonomski analitičar Vasilije Kostić, pokrenuo je nastavak prljave medijske kampanje kojom rukovodi odvažno i u kontinuitetu, uz tek nekoliko kraćih pauza tokom parlamentarnih i predsjedničkih izbornih ciklusa kada kampanju zaustavlja i prebacuje u offline mode.

"Kako je nova, 44. Vlada konačno formirana, CUP se vratio staroj, već oprobanoj matrici. U nedostatku konkretnih, mjerljivih rezultata dvogodišnjeg rada (koji treba predstaviti članstvu i upravljačkim strukturama), predsjednik i uže rukovodstvo CUP-a nastavljaju sa plasiranjem bajkovitih saopštenja i izmišljenih intervjua kroz koje se lažno predstavljaju, a zatim i iznose brutalne neistine o Uniji poslodavaca Crne Gore (UPCG) i njenoj poziciji u socijalnom dijalogu. Potvrda tome je upravo sporni tekst objavljen 30. novembra na portalu Vijesti, pod naslovom Stari pravilnik blokirao mjerenje snage poslodavaca. Iako sadrži niz spekulacija i opasnih insinuacija CUP-a na račun UPCG i njene reputacije, uredništvo i novinar koji takav tekst potpisuje u tome ne vide ništa sporno, o čemu govori i to što UPCG ovim povodom (iako skoro identičan tekst objavljuju u kontinuitetu praktično od osnivanja CUP-a), nisu kontaktirali niti od nje tražili bilo kakav komentar. UPCG nema namjeru da ulazi u motive navedenog postupanja, već samo da istakne da se od portala koji slovi za najčitaniji i medij koji uživa veliko povjerenje čitalaca očekuje da radi u službi javnog interesa, a od novinara da odbije zadatak koji je u suprotnosti sa etičkim kodeksom same profesije. Nažalost, navedeno je u oba slučaja očito izostalo.

"Što se CUP-a tiče, evidentno je da kampanja koju njen predsjednik istrajno sprovodi pune dvije godine počiva na manjku profesionalnih standarda, kao i potrebi da lične propuste i loš rad pravda prozivkama koje adresira Uniji poslodavaca. Predsjednik CUP-a očito još uvijek nije shvatio da neprimjerene i maliciozne insinuacije ni u najmanjoj mjeri ne mogu ugroziti poziciju i status koji je UPCG stekla u protekle dvije decenije, tokom kojih se, između ostalog, dokazala i kao nezavisna institucija koja mentora nikada nije imala, niti će ga imati – za razliku od njega. Stoga UPCG ovim putem savjetuje gospodina Kostića da se kane samoreklamerstva i prizemnih, malicioznih prozivki i konačno se okrene prikupljanju potrebne dokumentacije kako bi u što kraćem roku podnio zahtjev CUP-a za sticanje statusa reprezentativnosti.

"Poslodavačka organizacija reprezentativnost stiče isključivo na osnovu propisanih procedura I ispunjavanjem potrebnih uslova, a ne ucjenama, pritiscima, mešetarenjem u medijskom prostoru i nedozvoljenim, zakulisnim radnjama iza kojih stoje razni moćnici. Ime i ugled imaju posebnu vrijednost i ne nastaju preko noći, već se dugo, pažljivo i odgovorno grade, fer ponašanjem i principijelnošću (ukoliko zaista imaju težnju da rade i traju)", navodi se u reagovanju.

Bonus video: