Za Kamenovo i deseta hipoteka: Uzalud blokade, Knežević ne haje za porez

U listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid, početkom novembra upisane su dvije hipoteka na ukupno 175 hiljada eura poreskog duga

49540 pregleda 108 reakcija 27 komentar(a)
Knežević, Foto: Savo Prelević
Knežević, Foto: Savo Prelević

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva blokirala je imovinu budvanske kompanije “Rekreaturs” biznismena Duška Kneževića, pa je hipoteka stavljena na 30 hiljada kvadrata u zaleđu plaže Kamenovo zbog nagomilanog poreskog duga na ime poreza na nepokretnost.

Atraktivna lokacija: Plaža Kamenovo
Atraktivna lokacija: Plaža Kamenovofoto: Vuk Lajović

U listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid, početkom novembra upisane su dvije hipoteka na ukupno 175 hiljada eura poreskog duga.

“Hipoteka u ukupnom iznosu od 77.87,51 eura u korist Opštine Budva - rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva na dijelu sukorišćenja i susvojine “Rekreaturs” DOO Budva”, upisano je 8. novembra kao teret u katastarsku evidenciju na imovinu Kneževićeve kompanije.

Dan kasnije u katastru upisana je nova hipoteka.

“Hipoteka u ukupnom iznosu od 98.162,91 eura u korist Opštine Budva - rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budvana dijelu sukorišćenja i susvojine “Rekreaturs” DOO Budva”, piše u listu nepokretnosti.

To je deseta hipoteka upisana u proteklih osam godina na taj atraktivni zemljišni kompleks, jer Kneževićeva firma, se godinama nalazi na crnoj listi poreskih dužnika i ne izmiruje poreske obaveze.

Time se samo nastavlja dugogodišnja agonija lokalne uprave koja praktično nema mogućnosti da od posrnule kompanije, nekada jednog od najmoćnijih crnogorskih biznismena bliskog DPS vlasti, naplati poreski dug koji premašuje pola miliona eura, na koliko su upisivane hipoteke na atraktivni komad zemlje na pjeni od mora.

Uprava lokalnih javnih prihoda pokrenula je početkom avgusta postupak prinudne naplate poreskog duga za prošlu godinu protiv kompanije “Rekreaturs Budva”.

“Pokreće se postupak prinudne naplate dospjelih obaveza jer poreski obveznik ‘Rekreaturs’ d.o.o. Budva iz Podgorice, vlasnik nepokretnosti u katastarskoj opštini Sveti Stefan nije platio porez na nepokretnost za 2022. koja iznosi 145.111 eura “, piše u rješenju.

Pojašnjava se da rješenje za prvu ratu od 72.430 eura je postalo izvršno, kao i dio duga od 25722 eura na ime kamate za neblagovremeno izmirivanje obaveza iz ranijih perioda.

Firme Kneževića u vrhu su poreskih dužnika Opštine Budva, a opštinska služba je u aprilu upisala dvije hipoteke na zemlju na Kamenovu na ime poreskog duga iz 2021. u ukupnom iznosu od 145 hiljade eura.

Zemljišni kompleks na kome se nekada nalazilo kosovsko odmaralište, kako piše u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, je svojina države Crne Gore, a sukorišćenje je upisano na “Rekreaturs DOO Budva”, koji je vlasnik najvećim dijelom, dok manji dio imaju “Kožar SOUR trgovina” sa Kosova i Kosovska banka u stečaju.

Osnivač firme “Rekreaturs Budva”, kako piše u Centralnom registru, je Atlas banka sa 99,7 odsto kapitala, a preostali dio se vodi na firmu HTP “Atlas hotels group”.

Zemljišni kompleks potražuje kosovska Agencija za privatizaciju, koja pokušava da dokaže da je firma “Rekreaturs” iz Prištine stvarni vlasnik 33 hiljade kvadrata, a ne istoimena firma čije je sjedište u Budvi, a koju kontroliše Knežević.

S druge strane, mještani su već pred sudom dokazali da je dio Kamenova njihova imovina koja im je oteta. Pred sudom su dobijeni sporovi i djelovi kompleksa će se vratiti starosjediocima poslije gotovo pola vijeka.

Kneževićeve firme su u vrhu crne liste poreskih dužnika Opštine Budva. Uprava lokalnih javnih prihoda je, kako su “Vijesti” ranije objavila, blokirala zbog poreskog duga od 374 hiljade eura nekoliko zemljišnih parcela od gotovo 50 hiljada kvadrata iznad plaže Mogren, upisujući hipoteku. Na parcelama se kao potpuni ili djelimični vlasnik knjiži podgorička kompanija “Attika land”, iza koje stoji Knežević.

Nakon što je pokrenula postupak prinudne naplate, te donijela rješenje, Uprava lokalnih javnih prihoda je upisala i hipoteku na atraktivnom zemljišnom kompleksu, kako bi se po ko zna koji put osigurala da će Kneževićeva firma platiti porez.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva blokirala je tokom prošle godine 500 nekretnina, stanova, kuća, hotela, zemljišnih parcela zbog duga od šest miliona eura na ime poreza na nepokretnost. Ta služba je donijela tokom minule godine ukupno 502 rješenja o obezbjeđenju poreskih potraživanja - hipoteke.

Za fizička lica donijeto je 243 rješenja na iznos od 998.350,5 eura, dok za pravna lica je donijeto 259 rješenja na iznos od 5.164.548,42 eura. Naplata poreza na nepokretnost je jedan od najznačajnijih priliva u opštinsku kasu, pa tako tokom prošle godine inkasirano čak 18,2 miliona eura.

Bonus video: