Martinović i Felten: Pronaći ekološko i ekonomsko održivo rješenje za Solanu Ulcinj

Tokom razgovora ocijenjeno da je potrebno naći način kako bi se povećao broj njemačkih turista u Crnoj Gori, ali i obrnuto, a stavljen je i akcenat i na razvoj turizma na sjeveru, čije je potencijal prepoznat

3618 pregleda 1 komentar(a)
Martinović i Felten, Foto: MERT
Martinović i Felten, Foto: MERT

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimir Martinović i ambasador Njemačke u Crnoj Gori Peter Felten saglasni su da je sa nadležnim ministarstvima i instutucijama potrebno pronaći ekološko i ekonomsko održivo rješenje za Solanu Ulcinj, i samim tim dati doprinos ispunjavanju ekoloških kriterijuma za brzo učlanjenje u Evropsku uniju (EU).

Iz Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera je saopšteno da se Martinović sastao sa Feltenom.

"Raduje me što će te predvoditi delegaciju 44. Vlade Crne Gore na ovako bitnoj Konferenciji o klimatskim promjenama za dalje djelovanje na tom polju", rekao je Felten.

Martinović je kazao da je učestvovanje na COP28 važno i za napredak Crne Gore na njenom evropskom putu.

Martinović će predvoditi delegaciju Vlade Crne Gore koja će, od sjutra do ponedeljka, učestvovati na Konferenciji Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o promjeni klime (COP 28) u Dubaiju.

"U toku sastanka bilo je riječi i o svim gorućim temama u Crnoj Gori, ali i poboljšanju zakonodovnog okvira iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine", piše u saopštenju Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Navodi se da je tokom razgovora ocijenjeno da je potrebno naći način kako bi se povećao broj njemačkih turista u Crnoj Gori, ali i obrnuto, a stavljen je i akcenat i na razvoj turizma na sjeveru, čije je potencijal prepoznat.

"S tim u vezi, Felten je napomenuo važnu ulogu nacionalnih parkova, kako zbog zaštite životne sredine, tako i zbog ekološko kompatibilnog turizma, i u tom smislu naglasio važnost saradnje Nacionalnih parkova Durmitor i Švarcvald", piše u saopštenju.

"Gradićemo i razvijati se u skladu sa ekološkim standardima, koji neće uticati na razvoj naše zemlje i vjerujem da na tom putu imamo Njemačku kao iskrenog prijatelja i partnera", poručio je Martinović.

Bonus video: