Opština Budva poslala urgentan dopis: Odović da zaustavi turske investitore da grade

Radovi uveliko počeli, a postupak je još pred Upravnim sudom

29517 pregleda 55 reakcija 7 komentar(a)
Gradnja uveliko počela, Foto: Vuk Lajović
Gradnja uveliko počela, Foto: Vuk Lajović

Nakon što prethodni ministri urbanizma Ratko Mitrović i Ana Novaković Đurović nijesu našli ništa nezakonito u prijavi gradnje hotelsko-apartmanskog kompleksa “Riviera Montenegro Hotel & Residences”, koji se sastoji od dvije kule ispred hala Jadranskog sajma, Sekretarijat za zaštitu imovine obratio se urgentnim dopisom novoimenovanom ministru prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janku Odoviću zatraživši od njega da zaštiti interese Opštine Budva.

Odović
Odovićfoto: Savo Prelević

“Obraćamo se urgencijom da svojim autoritetom pomognete u zaštiti interesa Opštine Budva i donošenju na zakonu zasnovanih odluka u vezi izgradnje na dijelu urbanističke parcele 26.1 u bloku 26a u zahvatu Detaljnog urbanističkog plana (DUP) ‘Budva centar’”, naveo je u dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid sekretar za zaštitu imovine Budve Đorđe Zenović.

Kompanija “Mia investments” koja okuplja turske investitore uveliko je počela radove na izgradnji dvije kule od po 15 i 16 spratova na samo 50 metara od mora, a u katastarskoj evidenciji, u koju su “Vijesti” imale uvid, na parceli je kao teret upisano desetak ugovora o prodaji budućih luksuznih apartmana u kompleksu “Riviera Montenegro Hotel & Residences”.

Iz nekadašnjeg Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kojim je rukovodila Novaković Đurović, “Vijestima” je još u julu zvanično saopšteno da je prijava gradnje kompanije “Mia investments” validna.

Zenović podsjeća Odovića da se opštinski sekretarijat više puta obraćao resornom ministarstvu radi, kako je naveo “otklanjanja nepravilnosti u vezi sa prijavom gradnje”.

Zenović
Zenovićfoto: Privatna arhiva

“Pred Upravnim sudom je u toku postupak za poništavanje rješenja Ministarstva održivog razvoja i turizma i Direktorata Glavnog državnog arhitekte od 18. marta 2022. kojim je data saglasnost na idejno rješenje za izgradnju objekta na pomenutoj parceli. Imajući u vidu važnost navedenog prostora za Opštinu Budva, atraktivnost lokacije i eventualnu štetu koja bi mogla da proistekne realizacijom projekta na predloženi način obraćamo vam se da uzmete aktivno učešće u cilju sagledavanja svih činjenica prilikom odlučivanja u konkretnoj pravnoj stvari”, naglasio je Zenović.

Navodeći da je Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata predviđeno da se može odobriti gradnja na dijelu urbanističke parcele jedino ako nedostajući dio urbanističke parcele ne utiče na funkcionalnost i pristup objektu, Zenović je ukazao da izgradnjom planiranog kompleksa onemogućava se korišćenje postojećih sajamskih hala 4 i 5 koje su u vlasništvu Expo Budva, a čiji je osnivač Opština Budva.

“Preduzeće Expo budva formirano je radi izgradnje kongresnog centra u periodu kada nije bila moguća izgradnja na dijelu urbanističke parcele. Iz navedenog razloga nije sporno da ‘Mia investments’ ima pravo gradnje na navedenom zemljištu, ali je sporan način regulisanja međusobnih prava i obaveza, raspolaganja i opterećenja zemljišta što je sve predmet ispitivanja Specijalnog državnog tužilaštva. Upravo ova činjenica sprečava Opštinu Budva da u konačnom reguliše međusobna prava i obaveze sa Jadranskim sajmom. Regulisanja međusobnih prava i obaveza oko izgradnje na urbanističkoj parceli 26.1 je prethodno pitanje u postupku davanja saglasnosti na dijelu urbanističke parcele”, naveo je Zenović.

Podsjetio je da su Građevinskoj inspekciji dostavili presudu Upravnog suda kojim je poništeno rješenje o davanju saglasnosti na idejno rješenje budućeg kompleksa, te da zbog toga smatraju da podnijeta prijava gradnje ne može ostati na snazi. Naveo je da za objekat nijesu regulisane ni komunalije.

Iz “MIa investments” su “Vijestima” ranije dostavili dokumente da naknada za komunalno opremanje mješovitog modela hotela nije postojala do avgusta 2020. Tek nakon toga donijet je propis da se ona naplaćuje. Oni su prijavu podnijeli u maju te godine.

Projektom koji je aminovao Direktorat glavnog državnog arhitekte, kojim je tada rukovodio Mirko Žižić, gradiće se dvije kule od 15 i 16 spratova, a sam projekat vrijedan je 70 miliona eura. Prema ranijoj najavi iz “Mia investments”, gradiće hotel sa pet zvjezdica, sa 144 standardne hotelske sobe i 208 apartmana.

SDT ćuti o navodima Krapovića

Pravni zastupnik kompanije “Mia investments” advokat Miloš Komnenić je krajem septembra tokom medijske polemike sa tadašnjim poslanikom Demokrata, sada ministrom odbrane Draganom Krapovićem ustvrdio da je prijava gradnje samo od 2020. godine pregledana od strane tri različita ministra, troje državnih arhitekata i tri grupe različitih službenika Ministarstva.

Naveo je da projekat “Riviera Montenegro”, zajedno s konkretnim pravnim subjektima uključenim u njega, ‘Mia Investments’ Budva DOO, kao investitorom i ‘Safiro Beach Resort’ DOO, kao vlasnikom zemljišta, zajedno sa njihovim osnivačima i tokovima novca višestruko ispitan od različitih nadležnih organa Crne Gore, i to kako tužilaštva, tako i resornog Ministarstva.

S druge strane, Krapović je upozorio sve državne institucije zahtijevajući da preispitaju projekat najavljene gradnje solitera ispred hala Jadranskog sajma u Budvi, te najavio da će zatražiti odgovornost.

“Više puta sam se obraćao institucijama i javnosti povodom kontroverznog projekta pod sadašnjim nazivom “Riviera Montenegro Hotel & Residences”, kažem sadašnjim nazivom jer se u ranijim fazama ovog, po mom skromnom sudu, kriminalnog projekta, nazivao prvo “Safiro Beach Resort” pa onda i “MIA Budva”, što govori da se pokušava pobjeći od ovih naziva koji asociraju na nepočinstva bivših DPS Vlada, Savjeta za privatizaciju, te opštinskih DPS vlasti Budve (OKG Budva). Naravno, razumljivo mi je da investitori sa Djevičanskih ostrva pokušavaju mijenjanjem naziva projekta da zbune javnost i institucije, ali gospodo, tako nešto neće proći”, naveo je Krapović.

“Vijesti” su još ljetos tražile od SDT-a da odgovori da li su ispitali navode Krapovića, ali nijesu dobile odgovor.

Bonus video: