Prva banka teško do naplate kredita od Marovićeve firme

Sporni kredit od 2,3 miliona odobren 2007. godine, ali obaveze vraćanje sakrivene iza više aneksa i ugovora sa drugim firmama. Tužilaštvo ove firme povezuje sa grupom bivšeg potpredsjednika DPS-a i njegovom savjetnicom Oliverom Ilinčić

7977 pregleda 0 komentar(a)
Banka u problemima jer ne može da naplati kredit, Foto: Biljana Matijašević
Banka u problemima jer ne može da naplati kredit, Foto: Biljana Matijašević

Suđenje u vezi sa spornim kreditom od 2,3 miliona eura koji je Prva banka 2007. godine dala firmi “Property Investments”, povezanoj sa odbjeglim bivšim visokim funkcionerom Svetozarom Marovićem, juče je prekinuto i biće nastavljeno u februaru naredne godine čime će ući u desetu godinu trajanja.

Vještak Rade Šćekić, inspred Instituta računovođa i revizora, predao je sudu izvještaj o spornom krediti, u čijem je vještačenju, kako je kazao, učestvovao tim od troje vještaka Instituta.

Prigovor na vještačenje predao je zastupnik Prve banke advokat Željko Ćorić, dok na sljedećem ročištu na taj prigovor treba da se izjasni vještak i advokat firme “Property Investments” Srđan Ilinčić.

Prva banka je tužbu zbog nevraćenog kredita pokrenula 2015. godine. Od tada je na ovom sporu promijenjeno više sudija što je uticalo i na dužinu spora. Većinski vlasnik Prva banke je Aco Đukanović, brat bivšeg predsjednika Crne Gore i DPS-a Mila Đukanovića. Marović je bio potpredsjednik te partije, a već pet godina se nalazi u bjekstvu u Beogradu, gdje se navodno, prema riječima njegovih branioca, liječi od depresije.

Ovaj kredit je sporan jer obuhvata djelove više nevraćenih kredita koji su odobreni firmi “Property Investments”, ali i još četiri povezane firme. Bilo je i više aneksa ugovora kao i međusobnih ugovora između firmi ali i nekih fizičkih lica, koji se odnose na vraćanje ovog kredita, ali i prenošenja garancija i hipoteka. Sve to komplikuje utvrđivanja stvarnog obveznika vraćanja kredita, ali i sakriva tragove novca.

Kompanija “Property Investments” osnovana je, prema podacima iz Centralnog registra, 2007. godine. Direktor i ovlašćeno lice je Katarina Radišević, a pravi vlasnik i osnivač te firme sakriven je iza ofšor kompanije “Blunt Internacional sa Britanskih Djevičanskih ostrva.

Na ovu firmu odnosi se i dio istrage protiv Svetozara Marovića, ali i njegove bivše savjetnice Olivere Ilinčić. Marović je 2016. godine sa tužilaštvom potpisao sporazum o priznanju krivice kojim je priznao da je šef kriminalne grupe koja je nezakonitim radnjama stekla višemilionsku korist.

Imovina bivše savjetnice Ilinčić blokirana je u novembru ove godine. Privremena mjera zabrana raspolaganja, otuđenja i opterećenja nepokretnosti određena je rješenjm Višeg suda u Podgorici po predlogu Specijalnog državnog tužilaštva. Ova blokada odnosi se na više vrijednih nekretnina na primorju, koje se zvanično vode na više firmi.

Iako je Ilinčić, koja je bila i direktorka firme kontroverznog srpskog državljanina Stanka Caneta Subotića, oslobođena odlukom Apelacionog suda krivice da je bila dio kriminalne grupe odbjeglog Marovića, tužilaštvo na čijem je čelu Vladimir Novović zatražilo je blokadu nepokretnosti firme koje se povezuju sa ovom Beograđankom.

Tužilaštvo blokiralo imovinu povezanih firmu u novembru: Marović
Tužilaštvo blokiralo imovinu povezanih firmu u novembru: Marovićfoto: Printscreen YouTube

Odlukom suda blokirana je i imovina firme “Property Investments”, pa čak i ona koju je ranije zbog nevraćenog kredita preuzela bivša Hipo Alpe Adria banka, a koje je u međuvremenu na javnoj prodaji kupila kompanija podgoričkog biznismena Žarka Rakčevića.

Prije nekoliko mjeseci Apelacioni sud je odbacio kao neosnovanu žalbu Specijalnog državnog tužilaštva protiv rješenja Višeg suda koje je oslobodilo optužbi Oliveru Ilinčić da je kao dio kriminalne grupe Marovića izvršila milionsku malverzaciju.

Specijalno tužilaštvo uložilo je žalbu na odluku vijeća Višeg suda u Podgorici koje je donijelo rješenje kojim je ponovo obustavljen krivični postupak protiv okrivljenih Olivere Ilinčić, Katarine Pekić, Stevice Dragovića i ostalih okrivljenih.

Taj sud je odlučio da nema dovoljno dokaza u dorađenoj optužnici da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe Svetozara Marovića na prevarni način novac 14 osoba iskoristili za pokrivanje kredita kompanije “Properti Investments” kod Prve banke.

To što je Specijalno državno tužilaštvo u novembru ove godine, kod Uprave za katastar, pokrenulo blokadu imovine svih povezanih firmi Olivere Ilinčić, pokazuje da istraga protiv ove grupe još traje.

Protiv kompanije “Properti Investments” Opština Budva je pokrenula prinudno naplatu duga za porez u iznosu od 680 hiljada eura. Takođe ova firma nalazi se i na crnoj poreskoj listi državne Uprave prihoda i carina, a ukupni državni poreski dug na početku novembra ove godine iznosio je 764 hiljade eura.

Revizor upozoravao na spornu naplatu kredita od 14 miliona

U revizorskom izvještaju na poslovanje Prve banke iz 2022. godine navodi se i sumnja u mogućnost naplate kredita o kojima se vode sporovi, kao i da će od toga zavisiti uspješnost i poslovni razultati banke.

“Tokom sprovođenja postupaka nezavisnog potvrđivanja stanja kredita i

potraživanja od klijenata na dan 31. decembra 2022. godine, nismo dobili odgovore na poslate zahtjeve za nezavisnu potvrdu stanja kredita i potraživanja od klijenata u iznosu od 14,1 milion eura. Efekat usaglašavanja knjigovodstvenih stanja kredita i potraživanja od klijenata može imati značajan uticaj na finansijsku poziciju i poslovni rezultat banke”, naveo je revizor.

Revizor je naveo i da potencijalni kumulativni efekti svih pitanja iznijetih u djelovima izvještaja “Osnove za mišljenje sa rezervom” i “Skretanja pažnje”, “mogu direktno uticati na smanjenje adekvatnosti kapitala ispod propisanih minimuma, kao i na pogoršanje ostalih pokazatelja i limita propisanih od strane Centralne banke Crne Gore, što ukazuju na postojanje materijalno značajne neizvjesnosti koja izaziva značajnu sumnju u vezi sa sposobnošću banke da nastavi poslovanje u skladu sa načelom stalnosti poslovanja”.

“Mogućnost banke da nastavi sa nesmetanim poslovanjem u doglednoj budućnosti zavisi od podrške akcionara banke i njihovih planova za dokapitalizaciju banke. Postoji interesovanje za kupovinu većinskog paketa akcija banke od strane strateških investitora iz Evrope i regiona. Po mišljenju rukovodstva banke u kratkom roku može doći do realizacije neke od ponuda, čime bi se stvorili neophodni uslovi za opstanak i dalji razvoj banke”, naveo je tada revizor.

Bonus video: