Raspisan tender za remont trajekta "Trideseti avgust" vrijedan pola miliona eura

Tender procijenjene vrijednosti 500.000 eura sa PDV-om predviđa obimne radove na popravci 53 godine starog trajekta, koji je državno preduzeće početkom ove godine u Hrvatskoj kupilo za 569.000 eura

9416 pregleda 73 reakcija 39 komentar(a)
Trajekt "Trideseti avgust", Foto: Siniša Luković
Trajekt "Trideseti avgust", Foto: Siniša Luković

Javno preduzeće za upravljanje Morskim dobrom raspisalo je tender za remont trajekta "Trideseti avgust", koji je prije mjesec i po dana povučen iz upotrebe i stavljen u raspremu.

Tender procijenjene vrijednosti 500.000 eura sa PDV-om predviđa obimne radove na popravci 53 godine starog trajekta, koji je državno preduzeće početkom ove godine u Hrvatskoj kupilo za 569.000 eura. Ponude se dostavljaju do 9. januara 2024. kada će biti i otvorene.

Pored standardnih dokovskih radova koji se obavljaju na podvodnom dijelu trupa broda, od brodoremontera se, između ostalog, traži da saniraju oštećenje trupa koji "Trideseti avgust" ima u predjelu suvog tanka na krmenom dijelu broda, zamjene kompletnu bokoštitnicu na lijevom i desnom boku trajekta, dotrajale limove na desetak mjesta na trupu i palubi broda i ugrade nove inserte od lima u ukupnoj težini od 0,8 tona, saniraju propuštanja izduvnih sistema glavnih i pomoćnih motora trajekta koji izdivne gasove osim uobičajenim putem - kroz dimnjak broda, ispuštaju i u ventilacioni sistem i samu strojarnicu broda, zamijene dotrajale usisne i ispusne cijevi rashladne vode za strojarnicu, remontuju postojeću protivpožarnu pumpu trajekta jer ona ne daje potreban pritisak, posebnu pažnju obrate na ležajeve broj 3 i 7 osovinskih vodova koji se pregrijavaju...

Predviđeno je da se tokom remonta koji će potrajati najmanje mjesec dana, sa "Tridesetog avgusta" demontiraju tornjevi-nosači jarbola na pramcu i krmi broda, te naprave i ugrade na brod poptuno novi zaštitni boksevi za hidrauliku pramačne i krmene ukrcajne rampe za vozila. Traženo je da se po dimenzijama postojećih naprave i na brod ugrade nove ukrcajne rampe sa pripadajućim konekcijama.

Iako su zapovjednici koji upravljaju "Tridesetim avgustom" proteklih mjeseci tražili da se tokom prvog sljedećeg remonta broda sa njega ukloni postojeća, tendom natkrivena velika paluba za putnike koja značajno ograničava preglednost iz kormilarnice trajekta i otežava manevrisanje prilikom pristajanja, od toga se za sada odustalo jer bi ta intervencija dodatno poskupjela ionako već veliki predračun za predstojeći remont trajekta.

Iz Morskog dobra ranije nisu odgovorili na set pitanja "Vijesti" u vezi sa remontom ovog trajekta koja su poslata kada su oni nedavno zbog toga izmijenili ovogodišnji plan javnih nabavki.

"Tridesetom avgustu" je 21. oktobra isteklo važenje drugog po redu privremenog sertifikata o sposobnosti za plovidbu koji izdaje Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore, a da bi se trajekt vratio u saobraćaj nepohodno je da se završi remont i dokovanje, kako bi mu Uprava izdala novi sertifikat o sposobnosti za plovidbu.

Nakon što ga je njegov bivši dugogodišnji vlasnik, hrvatska državna brodarska kompanija Jadrolinija iz Rijeke bezuspješno dva puta nudila na prodaju po cijeni starog željeza od oko 90.000 eura, ovaj trajekt je krajem prošle godne za 252.000 eura kupila mala firma ABM Tours iz Neviđana, da bi ga samo nekoliko mjeseci kasnije ona prodala crnogorskoj državnoj firmi Morsko dobro za čak 569.000 eura. Kupovinu broda istražuju Specijalno državno tužilaštvo.

Trajekt ima izvanredne manevarske karakteristike

Iako je riječ o starom i loše održavanom brodu u kojeg treba uložiti dosta novca, posade koje opslužuju "Trideseti avgust" vole taj brod za koji tvrde da se odlično pokazao u eksploataciji na liniji Kamenari - Lepetane.

"Zahvaljujući tome što ima dva tzv. Voith. Schneider propulzora, a ne klasične propelere ili Schottel propulzore, "Trideseti avgust" ima izvanredne manevarske karakteristike i vrlo je lako njime upravljati. Odlično se pokazao u pristajanu na operativne obale u Kamenarima i Lepetanima i prilikom ekstremno niskih i ekstremno visokih nivoa mora, a jaki vjetrovi mu ne smetaju ni izbliza koliko ovim drugim trajektima", kazao je sagovornik "Vijesti" koji već mjesecima plovi na ovom trajektu, dodajući da jeste problematično to što je brod dosta star i loše održavan od strane njegovih bivših vlasnika u posljednjih desetak godina.

I dok se "Trideseti avgust" mjesecima, dok mu nije isteklo važenje papira, praktično "nije gasio" i stalno je plovio preko tjesnaca Verige, to se ne može reći za drugi brod kojeg je ove godine kupilo Morsko dobro - veliki trajekt "Ruka pravde". Ovaj 76 metara dugi i 16,4 metra široki bord koji može ukrcati 86 automobila i 405 putnika, sagrađen 2000. godine u Grčkoj, plaćen je preko 3,2 miliona eura. Trajekt za koga su upućeni odmah govorili da je preveliki i potpuno neprikladan liniji Kamenari - Lepetane, ima neke, za ovdašnje prilike potpuno nepotrebne sadržaje na dvije palube ispod komandnog mosta - veliki salon sa kafeom za putnike, odnosno smještajne kabine za posadu.

Osim kraćeg korišćenja u jednoj osmočasovnoj smjeni tokom najvećih ljetnjih gužvi na liniji Kamenari - Lepetane, "Ruka pravde" je najveći dio vremena od kada ga je u junu iz Grčke u Boku dovelo Morsko dobro, potpuno neiskorištena i besposlena leži vezana u Lepetanima. Kupovina tog broda se do sada pokazala kao potpuno poslovni promašaj JP Morsko dobro koje se nije potrudilo ni da "Ruku pravde" ako je već ono ne koristi u Boki, tokom vansezonskih mjeseci iznajmi nekom drugom brodaru u Hrvatskoj ili Grčkoj koji bi imao potrebu za ovakvim trajektom.

Bonus video: