Spor oko konoplje čeka presudu

“Eviana Health Corporation” od dvije crnogorske kompanije traži odštetu od 200 hiljada

4585 pregleda 2 komentar(a)
Projekat propao tokom pandemije: Hale nekadašnjeg Oboda, Foto: Prijestonica
Projekat propao tokom pandemije: Hale nekadašnjeg Oboda, Foto: Prijestonica

Kanadska kompanija “Eviana Health Corporation” (EHC) tužbom potražuje od podgoričke firme Montenegro Bio Science (MBS) i nikšićkog “Ramela” naknadu od 200 hiljada eura, radi neuspjele zajedničke izgradnje postrojenja za uzgoj konoplje na Cetinju. Dvije crnogorske kompanije tražile su da se tužba odbije kao neosnovana, sa čime je saglasna i trećetužena Prijestonica Cetinje.

To je epilog jučerašnjeg završnog izlaganja u Privrednom sudu, dok će presudu u ovom sporu sutkinja Nina Jovović donijeti naknadno.

Firma EHC pokrenula je tužbu protiv kompanije MBS, “Ramel” i Prijestonice, povodom izgradnje postrojenja za uzgoj industrijske konoplje i ekstrakciju ulja CBD iz njenog cvijeta u halama nekadašnje fabrike “Obod” na Cetinju. Domaće firme su od ovog posla odustale, zbog čega EHC tvrdi da je prevarena i traži odštetu od 200 hiljada eura, od ukupno 300 hiljada eura koliko je u ime sve tri firme uplatila kao bankarsku garanciju za ovaj posao. Traži od suda i da presudom obaveže Prijestonicu Cetinje da raskine ugovor o zakupu sa konzorcijumom.

Na ročištu su saslušani izvršni direktori kompanija MBS i “Ramel”, Nikola Perović i Marinko Radulović.

Perović je kazao da se firmi “Ramel” obratio kao poslovnom partneru da bi ispunili uslove tendera, čime bi toj firmi pripali poslovi oko slabe i jake struje a ne bi snosili troškove ni rizike, ako ne dođe do realizacije projekta. Dodao je da banke EHC-u nisu htjele da izdaju garanciju niti da otvore račun, nakon čega je on to učinio kod Prve banke, koja mu je izdala garanciju i otvorila račun, pri čemu se tražio keš kolateral kao obezbjeđenje grancije od 300 hiljada eura. Kako je kazao, nakon svih koraka investitor “ND Group” se zbog pandemije koronavirusa povukao sa tržišta te da se nije postavljalo pitanje, da li treba da obezbijedi novac EHC

Dodao je da su projekat održavali “u životu” u nadi da će se stanje popraviti i da je predsjednik Upravnog odbora EHC Avram Adižes tvrdio da može sam da pronađe investitora što je trajalo još nekoliko mjeseci.

Advokat EHC Velibor Marković je u prigovoru kazao da ta firma ima pravo na odštetu jer je pretrpjela štetu nakon što su MBS i “Ramel” izašle iz konzorcijuma, čime je on prestao da postoji.

Radulović je pri svjedočenju kazao da je pomagao kako bi ove kompanije dobile tender i da je učešće “Ramela” bilo bez daljih obaveza.

“Ništa nijesam potpisivao, osim ugovora o konzorcijumu. Smatram da sam oštećen jer nisam imao udjela u poslu, a sad se vodi parnica protiv moje firme radi isplate naknade”, dodao je on.

Marković je na svjedočenje ukazao da su prema propisima članovi konzorcijuma odgovorni ne samo za preuzete obaveze, već i za sve druge obaveze iz ugovora o zakupu nepokretnosti. On je zatražio da se tužba usvoji i ukoliko ne postoji solidarna obaveza, MBS i “Ramel” obavežu da ponaosob kanadskoj firmi isplate po 100 hiljada eura.

Advokat crnogorskih firmi Filip Jovović tražio je da se tužba odbaci kao neosnovana, dok se na isti način izjasnio i advokat Prijestonice Nikola Radunović.

Bonus video: