SO Pljevlja traži od CGES-a da obustavi izgradnju dalekovoda "Lastva-Čevo-Pljevlja" kroz naseljena mjesta

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš, koji je i predlagač odluke kazao je da niko nema ništa protiv izgradnje dalekovoda jer je on u interesu države, ali da je sporna trasa

8018 pregleda 2 komentar(a)
Sa jedne od ranijih sjednica, Foto: Goran Malidžan
Sa jedne od ranijih sjednica, Foto: Goran Malidžan

Skupština opštine Pljevlja usvojila je zaključke kojim od "Crnogorskog elektroprenosnog sistema traži da odmah obustavi izgradnju 400 kilovoltnog dalekovoda "Lastva-Čevo-Pljevlja u dijelu trase koja prolazi kroz selo Đurđevića Tara.

Svi prisutni odbornici glasali su za zaključke, osim odbornika DPS-a Saše Ječmenice koji je prilikom glasanja bio uzdržan.

U jednom od zaključaka se traži i da "Crnogorski elektroprenosni sistem", bez odlaganja obustavi izgradnju tog dalekovoda i kroz druga naseljena mjesta na području opštine Pljevlja.

“Ukoliko su objekti dalekovoda već izgrađeni ili postavljeni u naseljenim mjestima na području opštine Pljevlja, Skupština će zahtijevati da se u najkraćem mogućem roku uklone ili demontiraju i izmjeste izvan naseljenih mjesta. Skupština opštine Pljevlja će preduzeti sve zakonom i Ustavom predviđene mjere u cilju zaštite ljudskih i imovinskih prava svojih građana od negativnog uticaja izgradnje ovog objekta”, navodi se u zaključcima.

Skupština opštine Pljevlja će ove Zaključke dostaviti Predsjedniku Crne Gore, Predsjedniku Vlade Crne Gore, resornim ministarstvima i agencijama kao i međunarodnim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava i životne sredine.

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš, koji je i predlagač odluke kazao je da niko nema ništa protiv izgradnje dalekovoda jer je on u interesu države, ali da je sporna trasa.

„Namjera države je da taj dalekovod ide preko centra sela. Mi zahtijevamo od Vlade od ministarstva samo da se selo zaobiđe. Ovo nije interes dvije ili pet porodica ovo je interes svih građana Pljevalja i tako treba da se ophodimo. Ispod dalekovoda nema života. Mi danas branimo dostojanstvo Pljevljaka, mora se naš glas čuti. Gospodo iz Vlade neka dalekovod zaobiđe selo. Zahvaljujem se mještanima Đurđevića Tare što su ostali dosljedni i što su se oduprili raznim mešetarima koji su im nudili novac i ucjenjivali ih ali oni su ostali čvrsti i ne daju svoju đedovinu. Žao mi je što niko nije prisustan iz Elektroprivrede, i ostalih energetskih kompanija, Agencije za zaštitu životne sredine. Moramo svi da budemo jedinstveni, nema više tlačenja Pljevljaka. Ovdje mi ne smijemo da pokleknemo i da svi pokažemo jedinstvo“, rekao je Vraneš.

Poručio je „gospodi iz raznih lobija da me ne interesuju njihove pare, stanovi, nekretnine osim interesi građana Pljevalja“.

„Poslije današnjeg dana ću možda biti i smijenjen ali bih volio da moj nasljednik bude dosljedan u interesu svih Pljevljaka“, rekao je Vraneš.

Predstavnik mještana Mićko Ostojić da su mještani Đurđevića Tare „svim srcem za dalekovod ali su protiv trase kojom ide“.

„Neposredno ispod dalekovoda ide put za manastir Svetog Arhangela Mihaila. Sa Mosta će se imati pogled na dalekovod koji koji je udaljen vazdušnom linijom oko 300 metara. Mi predlažemo novu trasu, preko državnog imanja“, rekao je Ostojić. Zahvalio se predsjedniku Opštine koji je podržao mještane i što se uključio u rješavanje ovih problema.

Mještanin Tomo Kljajević koji se takođe obratio odbornicima kazao je da oni nisu neprijatelji države već ljudi koji štite svoju đedovinu.

„Opstanka u selu nema ako prođe dalekovod. Izgubismo zdravlje zbog njih. Ovo je nasilje. Ima prostora preko državnog zemljišta da prođe dalekovod i da nikoga ne ošteti. Ali je neko namirisao da ostane malo para i da dalekovod ide kroz naša uređena imanja, naše voćnjake i kućepete. Zlato da prospete ova imanja nisu na prodaju“, rekao je Kljajević, obraćajući se odbornicima.

“Crnogorski elektroprenosni sistem" (CGES), sprovodi od 2015. godine na području opštine Pljevlja aktivnosti na izgradnji 400 kV dalekovoda "Lastva-Čevo-Pljevlja", na potezu od granice sa opštinom Žabljak na rijeci Tari do elektroenergetskog postrojenja u neposrednoj blizini TE "Pijevlja.

“Prema postojećoj trasi ovaj dalekovod prolazi kroz više naseljenih mjesta na području opštine Pljevlja neposredno ugrožavajući sela Đurđevića Tara i Gornji Komini. Pored pomenutih ugrožen je još jedan broj domaćinstava koja se nalaze u drugim naseljenim mjestima kroz koje prolazi trasa dalekovoda, kao i manastir Svetog Arhangela Mihaila u Đurđevića Tari koji potiče iz 13. vijeka. Pošto je Elaboratom o izgradnji ovog dalekovoda utvrđeno da je njegovom izgradnjom ugrožen ukupan biodiverzitet u prečniku od 400 metara, prolaskom ovog dalekovoda kroz pomenuta naseljena mjesta bio bi u potpunosti onemogućen život i u biološkom i u ekonomskom smislu oko četiristo stanovnika. U selu Đurđevića Tara koje je jedno od najgušće naseljenih i ekonomski najrazvijenijih sela u opštini Pljevlja u potpunosti bi bio onemogućen život i privredna aktivnost. Treba istaći da se u selu Đurđevića Tara nalazi Most na Tari, jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u regionu i da bi se izgradnja dalekovoda postojećom trasom odrazila katastrofalno na seoski turizam”, navodi se u obrazloženju odluke o predlogu Zaključaka.

Ističu i da bi se i prolazak dalekovoda i preko ostalog područja opštine Pljevlja “odrazio katastrofalno” i na kompletnu floru i faunu (kvalitet trave i vode na pašnjacima, broj plemenite i lovne divljači, broj ptica itd.), kvalitet površinskih i podzemnih voda što bi sve zajedno u mnogome povećalo, inače enorman stepen zagađenosti životne sredine u opštini Pljevlja.

Odbornik Nove Božidar Jelovac kazao je da će ukoliko dozvole da dalekovod prođe kroz Đurđevića Taru, na naplatu doći ubrzo neko drugo selo.

Zatražio je od predsjendika Opštine da prati situaciju na terenu i ukoliko Vlada ne prihvati njihovu inicijativu, da na drugi način pokušaju da zaštitie interese građana Pljevalja.

I Odbornik Pokreta za Pljevlja Božidar Bajić kazao je da konačno mora prestati podgoričenje Pljevalja.

Odbornik DPS-a Saša Ječmenica, jedini koji nije podržao inicijativu kazao je da je oprezno trebalo pristupiti ovom problemu.

„Iz Elaborata se jasno vidi da bi izmještanje trase podrazumijevalo pomjeranje dalekovoda prema Lever Tari i sječu više šume čime bi se dovela u pitanje zaštita UNESKO-a... Bojim se da ćemo ovakvim akcijama doći u situaciju da Opština nekome plati nadoknadu. Rizikujemo da nas tuže ako budemo ometali radove, jer je izdata građevinska dozvola. Mi možemo sa ovim da nanesemo štetu jer ovaj projekat vrijedan 140 miliona“, rekao je Ječmenica, što je izazvalo reakcije mještana, koji su prisustvovali današnjem zasijedanju lokalnog parlamenta.

Kazao je i da stanovnici moraju biti obeštećeni u mjeri u kojoj projekat utiče na kvalitet njihovog života.

Odbornik DPS-a Haris Alavać kazao je da će klub DPS-BS podržati inicijativu jer građani imju problem, ali je tražio da se dorade zaključci i ponudi pravna pomoć građanima.

Odbornik PES-a Radoman Andesilić kazao je da je postojeći projekat dalekovoda radile prethodne vlade a da sadašnja „treba da obrati pažnju na novu problematiku“.

Bonus video: