Nišavić: Precizno odrediti dio Budžeta namijenjen finansiranju političkih subjekata

Kako je pojasnila, pojedini politički subjekti vode knjige po gotovinskoj, umjesto obračunskoj osnovi, što dovodi do problema da se računovodstveno poslovanje prati na efikasan način

2345 pregleda 2 komentar(a)
Nišavić, Foto: Azra Barjaktarević
Nišavić, Foto: Azra Barjaktarević

U Crnoj Gori neophodno je precizno i u apsolutnom iznosu odrediti dio Budžeta namijenjen finansiranju političkih subjekata, ocijenila je državna sekretarka u Ministarstvu finansija Jovana Nišavić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, Nišavić je na 16. Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji, istakla da je Predlogom Fiskalne strategije od 2021. do 2024. godine, kao jedna od mjera fiskalne politike, predviđeno ukidanje procentualnih budžetskih izdvajanja u cilju ujednačavanja planiranja sredstava svim budžetskim korisnicima.

“Navedeno je u skladu je sa najboljom praksom za planiranje budžeta i poštovanja principa neselektivnosti, kada je u pitanju raspodjela sredstava iz javnih izvora”, rekla je Nišavić.

Ona je kazala da, imajući u vidu da su kroz programski budžet uvedene informacije o učinku sa ciljem praćenja stepena ostvarenih rezultata rada, Ministarstvo finansija ne raspolaže podacima koji su neophodni za utvrđivanje kvalitetnih ciljeva i indikatora za navedeni program.

Nišavić
Nišavićfoto: Azra Barjaktarević

Kako je Nišavić navela, jedan od pozitivnih rezultata usvajanja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, jeste omogućavanje stabilnog finansiranja političkih subjekata iz Budžeta.

Prema njenim riječima, među pozitivne rezultate usvajanja tog zakona su i obezbjeđenje lakšeg funkcionisanja političkih partija, koalicija, ali i mjera koje savremene države preduzimaju radi suzbijanja korupcije i finansiranje stranaka iz nezakonitih izvora.

“U narednom periodu neophodno je precizno/fiksno, u apsolutnom iznosu, odrediti dio Budžeta namijenjen finansiranju političkih subjekata, što bi na neki način bilo i ograničenje troškova finansiranja političkih aktivnosti”, ocijenila je Nišavić.

Ona je kazala da je, u odnosu na obavezu vođenja računovodstvene evidencije od političkih subjekata, potrebno posebnim propisima iz djelokruga rada Ministarstva finansija urediti finansijsko i računovodstveno poslovanje političkih subjekata,

Kako je pojasnila, pojedini politički subjekti vode knjige po gotovinskoj, umjesto obračunskoj osnovi, što dovodi do problema da se računovodstveno poslovanje prati na efikasan način.

Ona je, kako se navodi u saopštenju, ocijenila da je potrebno urediti i oblast naknade troškova službenih putovanja za političke subjekte.

“Imajući u vidu da je jedini važeći akt Uredba o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, u kojoj nijesu na poseban način uređeni uslovi, način ostvarivanja i visina naknade troškova političkih subjekata u smislu tog Zakona”, zaključila je Nišavić.

Bonus video: