Mujović sa Rajnke: Poboljšati saradnju Crne Gore i SAD u oblasti energetike

Mujović predstavio neka od strateški važnih pitanja u oblasti energetike i rudarstva, kojima će se nova Vlada i resorno ministarstvo sa posebnom pažnom posvetiti

3147 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva
Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva

Saradnja Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u oblasti energetike, može biti poboljšana, naročito u kontekstu geopolitičkih dešavanja i turbulentnih promjena i zahtjeva na tržištu energenata, ocijenjeno je na sastanku ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića i ambasadorke SAD Džudi Rajzing Rajnke.

Kako je saopšteno iz Ministarstva energetike i rudarstva, Mujović je predstavio neka od strateški važnih pitanja u oblasti energetike i rudarstva, kojima će se nova Vlada i resorno ministarstvo sa posebnom pažnom posvetiti.

"Kao što su usklađivanje pravnog okvira, naročito u sektoru obnovljivih izvora energije, dekarbonizacija energetskog sektora, jačanje prenosne i distributivne mreže, stabilnost energetskog sistema sa posebnim osvrtom na razvoj solarnih, hidro i vjetro potencijala", kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, Mujović je naglasio da energetska tranzicija jeste izazovan proces, ali i važan zadatak pred državom da pruži podršku energetskim subjektima u razvoju tržišta, infrastrukture i korišćenju izvora obnovljivih izvora energije sa ciljem obezbjeđivanja sigurnosti snadbijevanja energijom.

"Sagovornici su razgovarali o modalitetima buduće saradnje, interesovanju američkih investitora za razvojne projekte u sektoru energetike, o podršci u jačanju administrativnih kapaciteta i stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta, pozicioniranju Crne Gore kao stabilne investicione destinacije", kaže se u saopštenju.

Bonus video: