Mujović: Napravljeni važni koraci u procesu dekarbonizacije

Ministar o odluci Vlade da se stimuliše nabavka električnih i hibridnih vozila za potrebe svih javnih institucija

1598 pregleda 0 komentar(a)
Mujović, Foto: Slađan Fatić
Mujović, Foto: Slađan Fatić

Usvajanjem odluke Vlade da se stimuliše nabavka električnih i hibridnih vozila za potrebe svih javnih institucija, napravljeni su važni koraci kako bi se sproveo proces dekarbonizacije, saopštio je ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović.

„Uglavnom su sve oči uprte na Termoelektranu (TE) Pljevlja i to kako da smanjimo nivo njenog rada, odnosno zagađenja koje proizvodi, zanemarujući činjenicu da je sektor saobraćaja još veći izvoz zagađenja“, naveo je Mujović u objavi na društvenim mrežama.

On je poručio da se može očekivati još dobrih vijesti iz resornog Ministarstva.

Iz Ministarstva su agenciji Mina-business saopštili da je neophodnost za preduzimanje konkretnih aktivnosti na smanjenju emisija iz sektora saobraćaja, prepoznato ključnim strateškim dokumentima.

„Podsjećamo da nacionalna strategija za klimatske promjene navodi saobraćaj kao jedan od najznačajnijih prioriteta za djelovanje u oblasti klimatskih promjena i daje niz mjera i ciljnih vrijednosti koje se konkretno odnose na povećanje upotrebe javnog prevoza i promovisanje energetski efikasnijih vozila i električnih vozila za javni i individualni prevoz“, dodali su iz Ministarstva.

Takođe, kako su objasnili, i Nacionalni energetski i klimatski plan, koji je u fazi nacrta i čije je donošenje planirano za narednu godinu, predviđa set politika i mjera koje imaju za cilj smanjenju emisija u sektoru saobraćaja u cilju postizanja novog cilja za smanjenje ugljen-dioksid emisija do 2030. godine.

„Imajući u vidu ova dokumenta i strateško opredeljenje Crne Gore da postepeno sprovodi proces dekarbonizacije, a kako bi se doprinijelo zaustavljanju trenda povećanja emisija gasova sa efektom staklene bašte u sektoru saobraćaja, neophodno je podsticati nabavke ekološki prihvatljivog vida transporta, posebno u javnom sektoru, u okviru sprovođenja mjera za poboljšanje kvaliteta vazduha i unaprjeđenja kvaliteta životne sredine“, zaključili su iz Ministarstva.

Bonus video: