Cungu: Previše je zaposlenih

U Opštini je zaposleno oko 200 službenika, Cungu sekretarima naredio da smanje broj zaposlenih za najmanje četvrtinu
94 pregleda 7 komentar(a)
Nazif Cungu, Foto: Savo Prelević
Nazif Cungu, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.08.2017. 05:47h

Predsjednik Opštine Ulcinj Nazif Cungu naredio je svim sekretarima da sačine nove nacrte akata o sistematizaciji radnih mjesta i smanje broj zaposlenih za najmanje četvrtinu.

U obrazloženju zahtjeva ističe se da Opštini prijeti blokada računa od Poreske uprave zbog toga što duži period nijesu plaćeni porezi i doprinosi na zarade zaposlenih.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, dug Opštine Ulcinj Poreskoj upravi iznosi blizu 1,6 miliona eura dok porezi i doprinosi nijesu plaćeni za dio 2015. cijelu 2016. i 2017. godinu.

“Dosadašnjim mjerama štednje došlo se do određenog poboljšanja ali to nije dovoljno za stabilizaciju situacije. Na to negativno utiče preveliki broj zaposlenih u lokalnoj upravi i veliki rashodi po tom osnovu”, ističe su u zahtjevu Cungua.

On je sugerisao sekretarima da smanje broj radnih mjesta za one poslove koji nijesu od velikog značaja za rad službi i koje mogu obaviti i drugi službenici.

“Smanjenje mora biti najmanje 25 odsto od trenutnog broja zaposlenih”, naveo je Cungu sekretarima u dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid.

U Opštini je trenutno zaposleno blizu 200 službenika dok njih 35, prema nezvaničnim saznanjima, radi na osnovu ugovora o radu.

Račun Opštine Ulcinj Poreska je blokirala 7. avgusta ove godine, ali je blokada skinuta istog dana.

Opština Ulcinj je sredinom 2015. godine zaključila ugovor o reprogramu poreskog duga od 5.939.108 eura, na 20 godina.

Ugovorom o reprogramu poreskog duga predviđeno je da u slučaju da poreski obveznici ne izvršavaju preuzete obaveze predviđene ugovorom, Poreska uprava je dužna da preduzme mjere naplate za dospjele, a neplaćene poreske obaveze.

Bonus video: