Sakupili 20 miliona za državnu kasu

Centralna banka za potrebe Ministarstva finansija sprovela prvu ovogodišnju aukciju državnih zapisa

16219 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

Ministarstvo finansija sakupilo je 20 miliona eura za potrebe državnog budžeta u okviru prve ovogodišnje aukcije državnih zapisa. Kamatna stopa na zapise koji dospijevaju na naplatu za pola godine je 3,5 odsto.

Ukupne ponude za ovu aukciju su bili 25 miliona eura. Ovo je prva ovogodišnja aukcija državnih zapisa koju za potrebe ovog resora sprovodi Centralna banka.

Vlada je 23. novebra na predlog Ministarstva finansija donijela odluku da emituje 50 miliona vrijedne državne zapise na domaćem tržištu kako bi nadoknadila nedostajući novac u državnoj kasi za ovu godinu i stvorila fiskalnu rezervu.

Planirano je da se zapis emituju sa ročnošću od tri, šest, devet ili dvanaest mjeseci.

"U cilju obezbjeđenja dijela nedostajućih sredstava, Ministarstvo finansija je pokrenulo pregovore sa domaćim finansijskim i nefinansijskim institucijama. U tom smislu poslovne banke i druga pravna lica su, između ostalog, pokazala interesovanje za kupovinu kratkoročnih državnih zapisa koji bi se emitovali putem aukcija državnih zapisa kroz prodaju na primarnom tržištu u cilju finansiranja budžeta za 2023. godinu. Iznos, ročnost i datum svake pojedinačne emisije odrediće Ministarstvo u skladu sa procijenjenim potrebama", precizirano je u nedavno usvojenoj Vladinoj informaciji.

Bonus video: