Vlada utvrdila Predlog budžeta za 2024. godinu: Kasi fali oko 700 miliona eura

Ministar finansija Novica Vuković je kazao da je deficit budžeta 235 miliona eura i da je projektovano zaduženje od 650 miliona eura. Spajić na više pitanja novinara nije rekao kad će ispuniti obećanje o povećanju prosječne zarade. Vuković nije odgovorio na pitanje gdje će se naći novac za ukupno zaduženje od 650 miliona, a na to pitanje nije odgovorio ni Spajić. Najavili su na domaćem tržištu zaduženje od oko 110 miliona

61569 pregleda 147 reakcija 81 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Vlada Crne Gore
Sa konferencije, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 11.12.2023. 21:09h

Izvorni prihodi budžeta za 2024. godinu planirani su na 2,7 milijardi eura, dok su izdaci planirani na 3,48 milijardi eura, saopštio je ministar finansija Novica Vuković.

On je to kazao na konferenciji za medije na kojoj on i predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić predstavljaju Predlog Zakona o budžetu za 2024. godinu.

To znači da državnoj kasi fali oko 700 milona eura.

Vuković je rekao da se na prihodnoj strani očekuje 676 miliona od poreza i doprinosa na zarade, od dobiti pravnih lica 164 miliona, od PDV-a 1,19 milijardi, akciza 365 miliona, dok su ostali prihodi projektovani na 108 miliona.

Vuković
Vukovićfoto: Vlada Crne Gore

"Za narednu godinu za glavnicu duga, planirano je 518 miliona eura, što je 180 miliona više u odnosu na ovu godinu. Za kamate dajemo 138 miliona", rekao je Vuković.

On je kazao da je deficit budžeta 235 miliona eura i da je projektovano zaduženje od 650 miliona eura.

Vuković je kazao da će dio novca od oko 110 miliona eura za zaduženje pozajmiti na domaćem tržištu od domaćih banaka po kamatnoj stopi od 6,5 posto.

Predstavljanje Budžeta 2024., Vlada Crne Gore, Milojko Spajić, Novica Vuković
foto: Vlada Crne Gore

On nije odgovorio na pitanje gdje će se naći novac za ukupno zaduženje od 650 miliona, a na to pitanje nije odgovorio ni Spajić.

Spajić je rekao da je Vlada danas utvrdila Predlog zakona o budžetu za narednu godinu koji je, prema njegovim riječima, odgovoran i održiv.

Obraćanje Spajića
Obraćanje Spajićafoto: Vlada Crne Gore

"Ovaj budžet je odraz odgovornosti prema onome što smo obećali građanima, a sa druge strane odraz fiskalne održivosti i makroekonomske stabilnosti. To je taj balans koji nas je krasio u prošlosti i nadam se u budućnosti", kazao je Spajić na konferenciji za novinare povodom predstavljanja budžeta za narednu godinu.

On je naveo da će se svi tekući rashodi pokrivati tekućim prihodima.

"To znači da ćemo imati suficit tekućeg budžeta. Nijedan dio tekućeg budžeta neće biti finansiran iz zaduženja. Zaduženje će se koristiti iskučivo ili radi kapitalnog budžeta ili radi vraćanja starih kredita", naveo je Spajić.

Predstavljanje Budžeta 2024., Vlada Crne Gore, Milojko Spajić, Novica Vuković
foto: Vlada Crne Gore

On nije precizirao kad će biti povećana prosječna zarada što je obećao već je kazao da će to obećanje biti ispunjeno.

"Sve je rečeno 50 puta", kazao je Spajić.

On je kazao da nisu planirali prihode od koncesija za aerodrome.

Bonus video: