Traži pomoć od Katnića: Prijavila upravnika i desetak sudija

Jovović je sumnjičenja i optužbe iznesene ocijenio kao svojevrstan pritisak na rad stečajnog upravnika i sudova, “gdje se na silu i sramotu žele ostvariti ciljevi jednog povjerioca"
438 pregleda 1 komentar(a)
Ognjen Jovović, Foto: Savo Prelević
Ognjen Jovović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.08.2017. 19:17h

Bivša radnica Elektrotehne u stečaju Vera Terzić podnijela je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu, a potom i njenu dopunu protiv stečajnog upravnika Ognjena Jovovića, člana borda direktora Đorđa Milića i protiv desetak sudija Privrednog, Apelacionog i Vrhovnog suda, koji su odlučivali o predmetima i parnicama koje je pokrenula posljednje tri godine.

Terzićeva je pred sudskim instancama izgubila skoro sve sporove koje je pokrenula proteklih godina, ali navodi da ima dokaze za svoje tvrdnje o zloupotrebama zbog čega će ih u narednom periodu zajedno sa drugim prijavama dostaviti SDT-u.

Ona sumnjiči stečajnog upravnika Jovovića za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja u privredi na način što nakon otvaranja stečajnog postupka, koji je otvoren 15. maja 2013. godine nije zaplijenio stan vlasništvo Elektrotehne u Podgorici kojeg i sada koristi član borda direktora Đorđo Milić.

Jovović kaže da Terzić „insiniura kada je u pitanju stan“ pomenut u krivičnoj prijavi, a da ga je on uzeo i vodi ga u stečanoj masi.

„Đorđo Milić kao osoba koja ima Ugovor o kupoprodaji sa Elektrotehnom iz 90 i neke godine koristi taj stan i u vezi sa njim se vodio postupak jer je Milić pokušavao da dokaže da je njegovo vlasništvo.

Elektrotehna u stečaju je dobila prvostepenu presudu, sada je u toku postupak po žalbi pred Apelacionim sudom“, naveo je Jovović.

On je kazao da će dobiti ovu parnicu, a potom i fizički vratiti stan stečajnoj masi.

Terzić u dopunjenoj prijavi za nesavjestan rad i zloupotrebu položaja sumnjiči i veći broj sudija Privrednog, Apelacionog i Vrhovnog suda na čelu sa predsjednikom Privrednog suda Blažom Jovanićem, koji je stečajni sudija za Elektrotehnu.

Terzić tvrdi da postoji organizovana grupa koja je nezakonitim djelovanjem uspjela da umanji stečajnu masu Elektrotehne i pričini štetu njoj kao podnosiocu prijave, stečajnim povjeriocima i državi Crnoj Gori, koja je u stečajnom postupku prijavila svoje potraživanje.

Poreska uprava prijavila je potraživanje od 106.421 euro, Agencija za izgradnju Podgorice 55.257 eura i ova potraživanja su priznata. Terzić je, imajući u vidu poreze i doprinose na zarade, kao i druga manja potraživanja državnih organa ili preduzeća navela da je ukupna šteta oko 270.000 eura, bez kamata koje se obračunavaju na utvrđena potraživanja u stečaju do dana isplate.

Ona u dopunjenoj prijavi Jovovića sumnjiči za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju, ali i za izazivanje lažnog stečaja, oštećenja povjerilaca, i zloupotrebu ovlašćenja „na način što je nezakonito postupao zastupajući interese tužene Elektrotehne u stečaju u parničnom postupku sa (tužiocem) Elektroizgradnjom iz Podgorice i zašto što je podnio predlog za pokretanje stečajnog postupka nad Elektroizgradnjom.

Elektroizgradnja čiji je osnivač Elektrotehna u stečaju je od 27. aprila ove godine.

Potraživanje Terzić sa kamatama premašilo je iznos od 30 hiljada eura, ali je nakon izgubljenih sporova suočena sa plaćanjem veoma visokih troškova sudskih postupka.

Potraživanja ukupno 18 bivših radnika ovog preduzeća nešto su veća od 300 hiljada.

Jovović je sumnjičenja i optužbe iznesene u krivičnim prijavama ocijenio kao svojevrstan pritisak na rad stečajnog upravnika i sudova, “gdje se na silu i sramotu žele ostvariti ciljevi jednog povjerioca, ne vodeći pri tom računa o Zakonu o stečaju i pravima drugih povjerilaca, posebno njenih kolega koji imaju potraživanja po istom osnovu”.

„Šta bi se desilo da ona naplati u cjelosti potraživanje, a njene kolege ostanu bez moguće naplate svog potraživanja? Kako bi se tada gledalo na ulogu stečajnog upravnika? Stečajni upravnik će, u svakom slučaju nastaviti da preduzima aktivnosti u skladu sa Zakonom jednako vodeći računa o interesima svih povjerilaca“, istakao je Jovović.

Većinski vlasnik Elektrotehe je, prema podacima CDA, Dragan Vukčević sa udjelom od 80 odsto.

Upravnik ne može da vadi pare iz džepa

Jovović je objasnio da je pokrenuo stečaj u Elektroizgradnji, sa četiri zaposlena radnika, jer nije imao drugi izbor budući da bi se u suprotnom samo povećavali troškvi.

„To je bio racionalan potez da se riješe problemi i firme i status zaposlenih jer oni ne mogu danas da ostvaruju prava iz radnog odnosa niti po osnovu penzijskog staža“, dodao je Jovović uz napomenu da se radilo o dvije firme koje su bile povezane.

On je naveo da je Terzićeva sudu podnijela više od 20 prigovora (prijava) na rad upravnika i da su sve odbijene kao neosnovane.

„Razumijem njene probleme i borbu da naplati svoje potraživanje, ali stečajni upravnik ne može iz svog džepa da izvadi novac, već povjerioce namiruje zavisno od raspoložive stečajne mase i prioriteta po osnovu isplatnih redova. Koliko bude stečajne mase biće isplaćeni i ona i njene kolege“, zaključio je Jovović.

Bonus video: