Nezaposlenih u Beranama za godinu duplo više

Iz Biroa rada kažu da su na rast uticale izmjene zakona o majkama i socijalnoj pomoći
0 komentar(a)
Berane, Foto: Arhiva Vijesti
Berane, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.08.2017. 19:10h

Polugodišnji izvještaj Zavoda za zapošljavanje pokazao je da je u Beranama broj nezaposlenih porastao sa 2,8 hiljada u junu prošle godine na sadašnjih šest hiljada. Time je broj nezaposlenih značajno veći od broja zaposlenih u ovoj opštini koji iznosi 4,5 hiljada. Stopa nezaposlenosti u Beranama sada je 55 odsto, dok je državni prosjek 20,1 odsto.

Broj nezaposlenih za 31. jul od 5993, odnosi se na Berane i malu opštinu Petnjica, a kako su saopštili iz Biroa rada u toku je razdvajanje evidencije. Oni smatraju da je više faktora uticalo na povećanje broja nezaposlenih.

Kako su naveli, razlozi za povećanje broja su redovno prijavljivanje kada se završi školska godina za srednjoškolce i visokoškolce, što im omogućava da učestvuju u programima Zavoda za stručno osposobljavanje, sezonski rad..., a drugi su izmjene zakona koji se odnose na naknade za majke sa troje i više djece, socijalnu pomoć, dječje dodatke...

Pravo na naknade majkama sa troje i više djece je prestalo 30. juna, a iz Beranskog Biroa rada navode da se veliki broj korisnica vratio na evidenciju nezaposlenih.

Broj nezaposlenih žena je u Beranama za godinu povećan sa 1,3 hiljade na 2,9 hiljada, a muškaraca sa 1,5 hiljada na tri hiljade.

U Birou rada smatraju da se povećan broj nezaposlenih lica odnosi i na mogućnost ostvarivanja prava na socijalnu pomoć i dječiji dodatak kod Centra za socijalni rada, za šta je uslov da se korisnici nalaze na evidenciji nezaposlenih.

„Takođe je do povećanja došlo i zbog mogućnosti ostvarivanja prava na novčanu naknadu po osnovu utvrđivanja procenta invaliditeta u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom. Pravo na novčanu naknadu, po ovom osnovu sa evidencije Biroa rada Berane (za opštine Berane i Petnjica) ostvarilo je 1.766 nezaposlenih”, naveli su iz Biroa rada Berane.

Na kraju jula na evidenciji Biroa rada Berane i Petnjicu, nalazi se 350 visokoškolaca od kojih 141 nemaju radnog iskustva. Najveći broj nezaposlenih je sa osnovnom školom 2.431.

„Kontinuranim sprovođenjem mjera aktivne politike zapošljavanja nastojimo da smanjimo disbalans između ponude i tražnje radne snage, da unaprijedimo znanja, vještine i kompetencije nezaposlenih, kako bi što prije našli zaposlenje. U ovoj godini na sezonskim i ostalim poslovima zapošljeno je 1.196. nezaposlenih”, navodi se iz Biroa rada.

Bonus video: