Investitor podnio tužbu protiv Glavnog grada: Stanovi za useljenje, a nema infrastrukture

Kompanija “Admiral Holding” platila naknadu od pola miliona prije godinu i po a opštinske službe još nisu ispunile obaveze. Obeštećenja kupcima stanova i poslovnih prostora na kraju mogu imati višemilionsku štetu za gradski budžet

43372 pregleda 35 reakcija 13 komentar(a)
Opštinske vlasti još nisu rješile ni imovinski spor na parceli za saobraćajnicu, Foto: Luka Zekovic
Opštinske vlasti još nisu rješile ni imovinski spor na parceli za saobraćajnicu, Foto: Luka Zekovic

Građevinska kompanija “Admiral Holding” podnijela je tužbu protiv Glavnog grada u kojoj traži da Privredni sud naloži upravi Glavnog grada i njenom preduzeću Agenciji za izgradnju Podgorice da završe komunalno opremanje tri urbanističke parcele u naselju kod Krivog mosta, preko puta dječje bolnice, na kojima ova kompanija završava izgradnju stambenih zgrada.

Vrijednost spora je pola miliona eura, koliko je investitor do sada platio za naknadu za komunalno opremanje a koje nije završeno. Ostavljen je prostor i za neodređeni dio obeštećenja ukoliko Glavni grad nastavi sa kašnjenjima, kao naknadu za štetu koju investitor može imati jer zbog kašnjenja opštinskih službi stanove i poslovne prostore kupcima neće predati u predviđenom roku.

“Vijesti” su pitanja o ovom sporu poslale kabinetu gradonačelnice i Agenciji za izgradnju Podgorice - zbog čega nisu ispunjene obaveze prema ovom investitoru i kada one mogu biti ispunjene, kao i da li gradski budžet zbog toga može pretrpjeti finansijsku štetu.

Kako se navodi u tužbi, u koju su “Vijesti” imali uvid, Glavni grad je bio obavezan da do 31. decembra ove godinu završi komunalno opremanje ovih lokacija, odnosno izgradi pristupnu saobraćajnicu sa parkinzima i ostalom infrastruktorom. Kako je navedeno u tužbi, komunalno opremanje nije ni počelo niti su rješeni imovinski sporovi za lokaciju na kojoj se nalazi pristupna saobraćajnica.

To znači da izgradnja pristupne saobraćajnice i ostale infrastrukture može trajati još mjesecima, a useljevanje stanova, koji su skoro završeni, treba da počne početkom naredne godine. Investitor ima obavezu da kupcima nadoknadi štetu za svaki mjesec kašnjenja, a sada bi ta šteta mogla pasti na teret gradskog budžeta jer gradske službe svoj posao nisu završile u predviđenom roku.

Ugovor između “Admiral Holding” i Glavnog grada o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta zaključen je 14. aprila prošle godine od 504 hiljade eura i investitor je platio unaprijed istog tog dana.

U junu je iste godine odlukom tadašnjeg gradonačelnika utvrđena lokacija za izgradnju prilazne saobraćajnice, a u Programu uređenja prostora za 2023. godinu predviđeno je “rješavanje imovinsko pravnih odnosa u cilju izgradnje saobraćajnice sa parkinzima koja se priključuje na Ulicu dr Ljubomira Rašovića u zahvatu DUP-a ‘Naselje 1. maj’. Imovinski sporovi još nisu rješeni, pa ne može da počne izgradnja saobraćajnice i druge infrastrukture.

U decembru prošle godine investitor “Admiral Holding” je tražio potvrđivanje rokova za izgradnju prilazne saobraćajnice i podsjeća Agenciju da je planirani rok završetka objekata decembar 2023. Nakon toga je investitor obaviješten od Agencije da je obezbijeđen glavni projekat saobraćajnice sa pozitivnom revizijom i odgovarajućim saglasnostima nadležnih organa, te da je u toku ugovaranje elaborata eksproprijacije i da će se aktivnosti u tom pravcu intenzivirati.

U dopisu od 16. januara ove godine investitor izražava zabrinutost da imovinsko-pravni odnosi neće biti riješeni na vrijeme i predlože da se razmotri izgradnja saobraćajnice u dvije faze - prvom preko nespornih katastarskih parcela u vlasništvu Glavnog grada, dok bi druga čekala rješenje spora. U martu ove godine izrađen je projektni zadatak koji predviđa podjelu saobraćajnice na dvije faze, a Agencija je 27. marta investitoru dostavila izmijenjeni projektni zadatak za fazu saobraćaja kako bi investitor organizovao izmjenu glavnog projekta.

Početkom septembra investitor se obraća Agenciji zahtjevom za izdavanje odobrenja za izgradnju dijela saobraćajnice (faza I) na osnovu revidovanog glavnog projekta, ali Agencija nije odgovorila. “Admiral Holding” zatim 28. novembra dostavlja Agenciji urgenciju i zahtijeva postupanje po zahtjevu od 1. septembra. Kako ni na urgenciju nije bilo odgovora “Admiral Holding” 8. decembra dostavlja Glavnom gradu opomenu pred utuženje, a juče i tužbu.

Godinu i po tražili kompromis i upozoravali na kašnjenja

Iz “Admiral Holdinga” naveli su da su oni sve svoje obaveze prema Glavnom gradu ispunili, a da druga strana (Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice, Direkcija za imovinu itd.) ni nakon godinu i po od zaključenja ugovora nisu ispunili svoje ugovorne obaveze.

“Uzimajući u obzir broj zaključenih predugovora o kupoprodaji nepokretnosti u našim objektima i rokove završetka istih, u krajnjem gotovo izvjesno će imati za posljedicu milionsku štetu na teret građana Glavnog grada, a nama kao investitoru će osim materijalne, bez ikakave naše krivice, pričiniti i nematerijalnu štetu u vidu narušavanja profesionalnog ugleda koji smo gradili godinama unazad”, naveli su iz ove kompanije.

Oni kažu da su u toku ovog cijelog perioda periodično “podsjećali” nadležna opštinska preduzeća na njihove obaveze i rokove završetka stambenih zgrada, izražavujući zabrinutost zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, kao i da su predlagali kompromisna rješenja koja na kraju nisu prihvaćena.

Iz kompanije podsjećaju i na presudu Vrhovnog suda od 15. jula 2020. godine za sličan slučaj, kojim je zbog kašnjenja komunalnog opremanja dosuđeno obeštećenje investitoru, a nije prihvaćeno pravdanje Glavnog grada da ugovorenu obavezu nisu mogli ispuniti zbog imovinskih sporova.

Bonus video: