"Montenegro erlajns" potražuje od države 100 miliona eura: Vještak radi dopunu nalaza

Advokati države i “Montenegro erlajnsa” zatražili dopunsko vještačenje nezadovoljni rezultatima vještačenja u sporu vrijednom 100 miliona

6658 pregleda 4 komentar(a)
Nastavak ročišta u februaru (ilustracija), Foto: www.planespotters.net
Nastavak ročišta u februaru (ilustracija), Foto: www.planespotters.net

Vještak ekonomsko-finansijske struke Zorica Šoć radiće dopunu nalaza koje je uradila povodom spora u kojem bivša nacionalna avio-kompanija “Montenegro erlajns” (MA) u stečaju potražuje od države isplatu od 100 miliona eura.

Tu je odluku nakon predloga advokata obje strane, na jučerašnjem ročištu u Privrednom sudu donijela sutkinja Radmila Perović. Nastavak spora zakazan je za kraj februara.

MA u stečaju traži da joj država isplati 100 miliona eura sa zateznom kamatom zbog navodnog neispunjavanja obaveza iz posebnog leks specijalisa za ovu firmu, koji je donijela Vlada u mandatu premijera Duška Markovića. U tužbi se navodi da je prema Zakonu o ulaganju i konsolidaciji MA, predviđeno da država uplati toj kompaniji 143 miliona a da je od tog iznosa isplaćeno 37 miliona.

Šoć je svoj nalaz dostavila u oktobru. Advokat MA Boris Ćorsović zatražio je dopunu nalaza vještaka, odnosno da se izvrši obračun pripadajućeg PDV-a od 50 miliona eura, kao i zatezna kamata od kraja 2021, kada je tužba podnijeta do datuma nalaza.

Dopunu nalaza je zatražio i advokat države Ivan Vukićević, koji je uputio i prigovor jer kako je naveo, tokom obračuna nije uzet u obzir novac koji je naplaćen prinudnim putem. Vukićević je kazao da se podaci o tome nalaze u spisima i podsjetio da su prethodno predlagali da se izvrši uvid u njih jer se bez toga kako je naveo, ne može dobiti potpuni nalaz.

Šoć je dodala da ostaje pri nalazu koji je uradila i naglasila da nije ulazila u pravni osnov, već da to ostavlja sudu na ocjenu.

Sutkinja Perović je predloge usvojila i naložila dopunsko vještačenje i kazala da će konkretni zadatak Šoć, naknadno odrediti. Ona je nastavak ročišta zakazala za 28. februar.

Sporni zakon Skupština je usvojila krajem 2019. godine. U maju 2021. godine Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) donijela je rješenje da sva pomoć dijeljena kroz Zakon o ulaganju i konsolidaciji MA (43 miliona) nije bila usklađena sa Zakonom o državnoj pomoći, kao ni sa obavezama Crne Gore iz Sporazuma o pridruživanju EU. O dodjeli te pomoći dogovaralo se i isplaćivalo je bivše Ministarstvo saobraćaja na čijem čelu je bio Osman Nurković, a odobravala i izglasavala Vlada Duška Markovića.

Agencija je rješenjem obavezala ranije Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) da pokrene proceduru povrata ovog nezakonito isplaćenog novca od MA, koji je u međuvremenu otišao u stečaj. AZZK je naložio ministarstvu i da pripremi predlog zakona kojim će leks specijalis biti poništen, što je Skupština u junu 2021. usvojila.

Bonus video: