Lazović: Najveći izazovi za firme neefikasna javna uprava, politička nestabilnost i neformalna konkurencija

"Više od 40 odsto firmi smatra da korupcija može značajno uticati na njihovo poslovanje"

7923 pregleda 0 komentar(a)
Lazović, Foto: Mirko Kotlaš
Lazović, Foto: Mirko Kotlaš
Ažurirano: 13.12.2023. 12:22h

Tri najveća izazova za poslodavce u Crnoj Gori su neefikasnost javne uprave, politička nestabilnost i konkurencija iz neformalnog sektora, kazao je zamjenik generalnog sekretara Unije poslodavaca Filip Lazović.

On je dodao i da po njihovom istraživanju, firme u Crnoj Gori, reforme najviše žele u finansijskom, poreskom sektoru kao i zakonima vezanim za kompanije.

"Više od 40 odsto firmi smatra da korupcija može značajno uticati na njihovo poslovanje", istakao je on.

To je između ostalog, saopšteno na konferenciji "Decenija izgradnje ambijenta za održivi razvoj preduzeća", koja se održava u jednom podgoričkom hotelu.

Unija poslodavaca je tokom 2013. radila procjenu poslovnog okruženja u Crnoj Gori, dok je danas sa Međunarodnom organizacijom rada predstavila ažuriranu procjenu, odnosno kakav napredak je postignut u posljednjih deset godina.

Iulia Drumea iz Međunarodne organizacije rada
Iulia Drumea iz Međunarodne organizacije radafoto: Mirko Kotlaš

Lazović je dodao da više od 60 odsto kompanija smatra da regulatorni okvir koji bi trebao da ih štiti od nelojalne konkurencije, monopola i neformalne ekonomije nije efikasan. Osim toga, naveo je i da više od polovine firmi tvrdi da se takmiči sa neregistrovanim kompanijama na tržištu na kom prodaju robe i usluge.

"54 odsto preduzeća ne smatra da su finansijske usluge jednako dostupne svim preduzećima", kazao je Lazović.

Predsjednik Unije poslodavaca Slobodan Mikavica kazao je da vjeruje da će vrijeme pred Crnom Gorom dovesti do poboljšanja poslovnog ambijenta za privrednike.

Mikavica
Mikavicafoto: Mirko Kotlaš

Kako se navodi u istraživanju, gotovo polovina poslodavaca je saglasna da se podsticajno okruženje u posljednjih deset godina poboljšalo. Firme prema izvještaju, smatraju da je najveće unapređenje došlo u sektoru digitalne infrastrukture, propisa u oblasti rada, poreskim stopama, pristupu tržištima...

"Pristup finansijama je izazov za mnoga crnogorska preduzeća, posebno mala, srednja i mikro preduzeća. Većina preduzeća – 54 odsto – ne vjeruje da su finansijske usluge podjednako dostupne svim preduzećima u Crnoj Gori, a 57 odsto preduzeća ne vjeruje da su informacije o finansijskim uslugama dobro distribuirane među preduzećima. Visoke kamatne stope, dugotrajni procesi odobravanja i nepostojanje dovoljnog kolaterala su tri najveća izazova za preduzeća prilikom apliciranja za kredite. Interni fondovi ili zadržana dobit su glavni izvor finansiranja mnogih crnogorskih preduzeća", piše između ostalog u Izvještaju.

Na panel diskusiji koja je uslijedila nakon prestavljanja istraživanja, državni sekretar u Ministarstvu ekonomskog razvoja Goran Jovetić je kazao da se zahtjevi privrede moraju uzeti u obzir jer su oni ti koji stvaraju BDP.

"Čini mi se da nam posebno nedostaje kvalitetan dijalog, koji bi mnoge probleme riješio", kazao je on.

Unija poslodavaca Crne Gore
foto: Mirko Kotlaš

On je dodao da ga zabrinjava podatak da je privreda nezadovoljna radom javne uprave te da se bez digitalizacije ne može govoriti o efikasnosti. On je pozvao Uniju poslodavaca da dokument predstavi na sjednici Savjeta za konkurentnost, koja bi trebala da bude zakazana tokom decembra.

Direktor Direktorata za pristup i politiku tržišta rada u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Mirsad Azemović, kazao je da u posljednjoj deceniji nije mnogo urađeno na otklanjanju biznis barijera.

Ekonomski analitičar Predrag Zečević je kazao da nije optimista, posebno jer izvještaj nije prepoznao primamljivost državnog sektora.

"Imamo sreću da nam budžet finansiraju stranci ali ja ne vidim da država može opstati a da se finansira 100 hiljada u javnom sektoru i ogroman broj penzionera", istakao je on.

Unija poslodavaca Crne Gore
foto: Mirko Kotlaš

Kao jedno od rješenja predložio je da se radnici stimulišu da pređu u privatni sektor.

Zečević je komentarišući budžet nove Vlade, kazao da mu ne djeluje da Vlada želi da stimuliše privredu i da se mora stimulisati i privatni sektor te da smatra da je i za njih trebalo opredijeliti dio budžeta.

Mikavica je dodao da je poslodavcima danas najveći problem radna snaga i da je Crna Gora sa tog aspekta u ogromnom problemu.

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija Jovana Nišavić najavila je da će taj resor donijeti set mjera kako bi poreski sistem bio održiviji.

"Za sada je sve u početnoj fazi, strategiji i planiranju", naglasila je ona.

Nakon diskusije uručene su i nagrade Unije poslodavaca za društveno odgovorno poslovanje (briga za životnu sredinu, zaposlene i zajednicu).

Unija poslodavaca Crne Gore
foto: Mirko Kotlaš

Nagradu za brigu o zaposlenim dobile su firme "Economic team" i "Crnogorska komercijalna banka".

Za brigu o zajednici priznanja su uručena kompanijama "Entext" i "Telecom".

Nagrade za brigu za životnu sredinu dobila su preduzeća "Zeleni talas", "Neltgroup".

Glavna godišnja nagrada u sve tri kategorije pripala je kompaniji "One".

Bonus video: