Građani tvrde da putem projekta ne mogu da kupe zamrzivač; Eko fond: Uređaji dostupni u četiri vrste, ima ih na stanju

"Eko fond" je raspisao javni poziv po kome građani predaju starije frižidere i mašine za suđe, pranje i sušenje, i dobiju subvenciju od 100 eura za kupovinu novih energetski efikasnih uređaja. Cilj projekta je ulaganje u energetsku efikasnost domaćinstava i smanjenje emisije ugljendioksida

9923 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Građani sa starijim frižiderima, mašinama za pranje ili sušenje veša, i suđa, koji se prijave za subvencije "Eko fonda" i predaju tih uređaja, nove energetsko efikasne mogu kupiti isključivo u te četiri kategorije proizvoda.

To su "Vijestima" nezvanično kazali iz "Eko fonda".

Redakcija se Fondu obratila zbog žalbi građana Podgorice koji tvrde da su se prijavili na njihov javni poziv, ispunili sve uslove, ostvarili pravo na subvencije, ali da ne mogu da kupe zamrzivač jer ih trgovine bijele tehnike u tom gradu nemaju na stanju. Navode da konkretno ne mogu da kupe zamrzivače horizontalnog tipa.

"Eko fond" je prethodno raspisao javni poziv, kojim je predviđeno da zainteresovani građani predaju starije frižidere i mašine za suđe, pranje i sušenje, i dobiju subvenciju od 100 eura za kupovinu novih energetski efikasnih uređaja. Cilj projekta je ulaganje u energetsku efikasnost domaćinstava i smanjenje emisije ugljendioksida.

Građani tvrde da u radnjama bijele tehnike koje učestvuju u projektu, ne mogu da kupe zamrzivač bez obzira što je usaglašen sa parametrima koje je Fond objavio.

Iz "Eko fonda" su pojasnili da su projektom nisu obuhvaćeni svi uređaji, već samo oni u kategoriji uređaja čiji se povrat vrši i da su se postarali da ih prodavnice, imaju u dovoljnim količinama.

Građanima na raspolaganju još 39 hiljada eura

Prema sajtu Fonda, projektom su obuhvaćeni rashladni uređaji (frižideri, frižider/zamrzivači, zamrzivači) koji imaju najmanje novu energetsku klasu "E", ali ne i mini frižideri.

Osim frižidera, obuhvaćene su i mašine za pranje veša (pranje/sušenje) koje imaju novu energetsku klasu "C", za sušenje veša sa energetskom efikasnošću od najmanje "A++" i za pranje posuđa sa najmanje novom energetskom klasom "D".

Proizvodi za čiju kupovinu su moguće subvencije
Proizvodi za čiju kupovinu su moguće subvencijefoto: Eko fond

Prema podacima, prijava za projekat vrši se elektronskim putem sajta "Eko fonda", nakon čega se dobija identifikacioni kod sa kojim zainteresovani odlaze u prodavnicu bijele tehnike. Građani zatim imaju 15 dana da kupe novi uređaj ukoliko ispunjavaju neophodne uslove, nakon čega prodavac preuzima njihov stariji. Zatim kroz mjesec dana, Fond subvenciju od 100 eura uplaćuje na račun korisnika.

Prema posljednjim podacima na sajtu "Eko fonda", građanima je za ove subvencije dostupno još 39 hiljada eura.

Bonus video: