Gorčević i Zakaria: Podrška EBRD značajna za Crnu Goru

Gorčević je kazala da izgradnja dionice autoputa Bar- Boljare od Mateševa do Andrijevice, gdje je EBRD pouzdan partner, predstavlja prioritet Vlade

2001 pregleda 0 komentar(a)
Zakaria i Gorčević, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Zakaria i Gorčević, Foto: Ministarstvo evropskih poslova

Podrška Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja se ogleda u realizaciji značajnih razvojnih projekata, doprinosi ispunjenju ciljeva Berlinskog procesa i napretku Crne Gore i država regiona na putu prema EU, ocijenila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Ona je, na sastanku sa šefom kancelarije EBRD u Crnoj Gori, Remonom Zakariom, kazala da je Vlada odlučna da, uz podršku EU i međunarodnih partnera, radi na stvaranju konkurentne ekonomije bazirane na principima održivog razvoja, unapređenju infrastrukture, jačanju malog i srednjeg biznisa i razvoju poljoprivredne proizvodnje.

„Čvrsto sam uvjerena da, uz podršku sredstava koja će biti opredijeljena u okviru instrumenta EU Plan rasta za Zapadni Balkan, kao i uz nove infrastrukturne projektne Zapadnobalkanskog investicionog okvira, na kojima bi EBRD bio partner, Crna Gora može uspješno sprovesti sve reforme i ostvariti značajan ekonomski i ukupni napredak“, rekla je Gorčević.

Iz Ministarstva evropskih poslova saopšteno je da su sagovornici ocijenili da su zadovoljni dosadašnjom saradnjom i podrškom EBRD-a u velikom broju oblasti, s ciljem daljeg ekonomskog razvoja Crne Gore i ubrzanja integracije u EU.

Gorčević je kazala da izgradnja dionice autoputa Bar- Boljare od Mateševa do Andrijevice, gdje je EBRD pouzdan partner, predstavlja prioritet Vlade.

Zakaria je poručio da će ta institucija nastaviti da podržava Crnu Goru i države regiona u oblastima koje su važne za ekonomski napredak, prvenstveno u sprovođenju kapitalnih infrastrukturnih projekata od regionalnog značaja, te jačanju konkurentnosti privatnog sektora i ubrzanju tranzicije na zelenu energiju.

„EBRD je do sada u Crnoj Gori investirao 801 miliona EUR kroz 85 projekta. Nastavićemo da radimo sa vama i podržavamo vas, kako biste iskoristili odlične potencijale koje vaša država posjeduje u više oblasti, ubrzali ekonomski razvoj i ispunili sve uslove za članstvo u EU“, rekao je Zakaria.

On je dodao da je neophodno unaprijediti koordinaciju i saradnju sa ostalim ministarstvima s ciljem maksimalnog korišćenja dostupnih EU sredstava.

Bonus video: