Milatović čestitao Ireni Radović, zadovoljan zbog široke podrške u parlamentu

"Potrebno je da radimo na ostvarivanju boljeg međunarodnog kreditnog rejtinga, kako bismo ostvarili povoljnije uslove za našu privredu i stanovništvo, te crnogorsku ekonomiju tako učinili konkurentnijom", rekao je predsjednik Crne Gore

12324 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Radović i Milatović, Foto: Boris Pejović
Radović i Milatović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović čestitao je Ireni Radović na izboru za guvernerku Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Kazao je da posebno zadovoljstvo pričinjava to što je parlament sa 58 glasova podržao njegov predlog i što je postignuta široka podrška po pitanju te važne teme.

"Potrebno je da radimo na ostvarivanju boljeg međunarodnog kreditnog rejtinga, kako bismo ostvarili povoljnije uslove za našu privredu i stanovništvo, te crnogorsku ekonomiju tako učinili konkurentnijom. Ohrabrujem da sa istim elanom pristupimo i ostalim pitanjima koja se tiču naše EU agende, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, i unaprjeđenja kvaliteta života svih građanki i građana Crne Gore", napisao je Milatović na društvenoj mreži Iks.

Milatović je, u uvodnom izlaganju na sjednici Skupštine, istakao da je potrebno raditi na ozdravljenju CBCG i ostvarivanju boljeg međunarodnog kreditnog rejtinga, "kako bismo ostvarili povoljnije uslove za našu privredu i stanovništvo", te crnogorsku ekonomiju tako učinili konkurentnijom.

On je kazao da će izabrana guvernerka imati važnu ulogu u okončanju procesa pristupanja EU, a aktivnosti i reforme koje se budu odvijale u CBCG u narednom periodu moraju da ojačaju tu instituciju da bude spremna za još jedan izazov, a to je pristupanje Ekonomskoj i Monetarnoj uniji, kao krajnjoj fazi ekonomske integracije u EU.

Predsjednik države je naveo da Irena Radović ima zavidne akademske reference, među najboljima koje je imao priliku da vidi u Crnoj Gori, kao i zavidno profesionalno iskustvo od više od 20 godina, uključujući i višegodišnje iskustvo na važnim rukovodećim pozicijama, saopštio je njegov kabinet.

U završnom obraćanju, Milatović je zahvalio parlamentu na konstruktivnoj raspravi i širokoj podršci koju je dobio njegov predlog za guvernera CBCG. "Ovim je omogućeno da još jedna od najvažnijih institucija u državi bude oslobođena sjenki političkog uticaja i počne da radi u svom punom kapacitetu".

Još jednom je naglasio da se samo zajedničkim i sinhronizovanim radom svih može napraviti značajan iskorak u jačanju i profesionalizaciji institucija, i da vjeruje da će današnjim izborom dati pun doprinos ostvarivanju tog cilja.

Milatović je istakao zadovoljstvo što je u diskusiji o njegovom predlogu najavljena podrška koja nadmašuje parlamentarnu većinu. Ohrabrio je da istim elanom pristupe i ostalim pitanjima koja se tiču naše EU agende, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, i unaprjeđenja kvaliteta života svih građanki i građana Crne Gore.

Milatović je ranije danas, na mreži Iks, poručio da se moraju stvoriti uslobi da se CBCG "oslobodi imidža zarobljene institucije, nad kojom bdije sjenka nepotizma i neefikasnih bankarskih kontrola koje nijesu prepoznale slabosti određenih banaka čiji je kasniji bankrot prijetio da ugrozi naš finansijski sistem".

"Guverner kojeg danas izaberemo će imati važnu ulogu u okončanju procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, a aktivnosti i reforme koje se budu odvijale u CBCG u narednom periodu moraju da ojačaju ovu instituciju da bude spremna za još jedan izazov, a to je pristupanje Ekonomskoj i monetarnoj uniji, kao krajnjoj fazi ekonomske integracije u EU", kazao je tada on.

Bonus video: