Izvršiti analizu slabljenja domaće proizvodnje kisjelo-mliječnih proizvoda

Predstavnici farmera, mljekara i sirara, kako se navodi, upoznali ministra sa kompleksnom situacijom u kojoj se taj sektor nalazi, teškim položajem na domaćem tržištu...

3175 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Na sastanku predstavnika mljekarskog sektora Crne Gore, farmera, mljekara i sirara, sa ministrom za ekonomski razvoj Nikom Đelošajem, i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede koje je predvodio Miroslav Cimbaljević, generalni direktor Direktorata za poljoprivredu, dogovoreno je da se izvrši sveobuhvatna analiza značajnog slabljenja domaće proizvodnje kisjelo-mliječnih proizvoda, kao direktna posledica prekomjenog uvoza istih.

„Na osnovu rezulata analize predložiće se adekvatna sistemska rješenja, koja bi spriječila prekomjerni uvoz i prodaju uvoznih proizvoda po damping cijenama. Ministar je izrazio spremnost da uzme aktivno učešće, da kroz komunikaciju sa razvijenim trgovinskim sektorom, na obostrano zadovoljstvo, dugoročno doprinose jačanju tržišnog položaja ovog izuzetno značajnog sektora za Crnu Goru. Ministar je prihvatio ideju o potrebi finansiranja kontinuirane medijske promocije i afirmacije ideje kupovine domaćih proizvoda, čija realizacija vodi supstituciji uvoza domaćim mliječnim proizvodima, kao uslov za povećanje otkupa mlijeka, a time i razvoja stočarstva“, navodi se u saopštenju za javnost Udruženja mljekara Crne Gore, Udruženja stočara Danilovgrada i Poljoprivrednog klastera Crne Gore.

Na sastanku su predstavnici farmera, mljekara i sirara, kako se navodi, upoznali ministra sa kompleksnom situacijom u kojoj se taj sektor nalazi, teškim položajem na domaćem tržištu, ozbiljnom ugroženošću izazvanom dampiškim nastupom pojedinih uvoznih mliječnih proizvoda, nedovoljnom budžetskom podrškom, višegodišnjom negativnom tendencijom u prodaji kisjelo-mliječnih proizvoda.

„Na drugoj strani, ukazano je na značajan potencijal za razvoj mliječnog stočarstva, rastući otkup mlijeka u ovoj godini koji je uzrokovan subvencioniranim uvozom i podizanjem sopstvenih steonih junica. Postignuta je opšta saglasnost da se kupovinom domaćih proizvoda ulaže u sopstvenu državu, u sopstveno potomstvo, a kupovinom uvoznih proizvoda investira se u zemlje izvoznice“, stoji u saopštenju.

Razgovarano je, kako se navodi, o mogućim pravcima razvoja i aktivnostima koje bi trebalo sprovesti da bi došlo do većeg učešća i boljeg pozicioniranja domaćih mliječnih proizvoda na domaćem tržištu.

„Navedno bi generisalo povećanje otkupa mlijeka, jačanje i razvijanje domaćih farmi. Konstatovano je da u poljoprivredi, čak i u mnogo razvijenijim državama, neme mjesta liberalizmu, ali i da razvoj stočarstva, kao kičme poljoprivrede, nema bez značajne budžetske podrške“.

Bonus video: