Protest metalaca zbog odbijanja Vlade

Grupa od 80 radnika, koji ranije nisu mogli otići u penzije, očekuje podršku poslanika Protesti ispred Ministarstva i Skupštine u ponedjeljak i utorak.

10517 pregleda 27 reakcija 11 komentar(a)
Penzije za ovu grupu bi godišnje iznosile 400 hiljada: sa jednog od ranijih protesta, Foto: Boris Pejovic
Penzije za ovu grupu bi godišnje iznosile 400 hiljada: sa jednog od ranijih protesta, Foto: Boris Pejovic

Grupa bivših radnika rudarsko-metalskog kompleksa najavila je da će u ponedjeljak i utorak organizovati proteste ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja i Skupštine zbog toga što je Vlada ocijenila da ne treba prihvatiti predložene izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (Zakon o PIO).

Izmjenama ovog zakona omogućio bi se odlazak u penziju za grupu od 80 radnika koji su ostali bez posla zbog prestanka proizvodnje u njihovim fabrika i rudnicima bez, bez krivice radnika. Izmjene ovog Zakona sada je predložio poslanik SNP-a Bogdan Božović, a on je usvajan i početkom ove godine, ali ga tadašnji predsjednik Milo Đukanović nije potpisao zbog raspuštanja skupštine.

Slična zakonska rješenja bila su na snazi preteklih godina, kada ih je iskoristilo oko šest hiljade radnika, ali ih tada ova posljednja grupa nije mogla iskoristiti. Oni sada ne mogu da nađu zaposlenje, ali ni da odu u penziju.

Ukoliko bi predložene izmjene bile usvojene, oni bi u penziju mogli otići sa 25 godina radnog staža ili najmanje 15 godina provedenih na radnim mjestima, za koja se staž računa sa uvećanim trajanjem.

Vlada je u obrazloženju navela da je protiv predloga jer bi se time privilegovali radnici iz ovog sektora u odnosu na ostale i zbog toga što bi to predstavljalo dodatni trošak za budžet.

“Do sada je u penziju po povoljnim uslovima iz Željezare, Kombinata aluminijuma, Rudnika boksita i ostalih firmi iz metalskog kompleksa, od nastajanja problema u ovim preduzećima, otišlo preko 6.000 radnika. Zašto i zbog čega ova Vlada donosi ovakvu odluku nama nije jasno. Zakon je bio usvojen od prethodne skupštinske većine ali nije bio potpisan od tadašnjeg predsjednika. Radi se o 80-ak radnika koji su svoj radni vijek proveli radeći u najtežim uslovima”, kazao je “Vijestima” predstavnik ove grupe radnika Željko Peruničić.

On navodi da bi isplata svih plata za ovu grupu godišnje koštala oko 400 hiljada eura.

“Zbog toga smatramo da novca ima, ali nema volje. I sad imamo podršku bivše parlamentarne većine. Predsjednik države Jakov Milatović je javno rekao da će pomoći koliko bude mogao sa pozicije predsjednika da zakon koji je izglasan zaživi i da se nađe u pravnom životu. Zato nam ništa nije jasno, a u stvari jasno nam je sve”, kazao je Peruničić.

Bonus video: