Agencija donijela rješenja o povraćaju nezakonito dodijeljene državne pomoći: U državnu kasu vratiti 98 miliona eura

Novac treba da vrate doskorašnji nacionalni avio-prevoznik “Montenegro Airlines” (MA), Crnogorska plovidba i Barska plovidba. Upitno je koliko novca poreskih obveznika može biti vraćeno jer je MA u stečaju, dok Crnogorska i Barska plovidba imaju problema u poslovanju i dalje su zavisne od pomoći Vlade

38252 pregleda 21 reakcija 12 komentar(a)
Filip Radulović sa predstavnicima Crnogorske plovidbe, Foto: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva
Filip Radulović sa predstavnicima Crnogorske plovidbe, Foto: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) u poslednje tri godine donijela je šest rješenja o povraćaju nezakonito dodijeljene pomoći u državnu kasu čija je ukupna vrijednost oko 98 miliona eura.

Novac trebaju da vrate doskorašnji nacionalni avio-prevoznik “Montenegro Airlines” (MA) u stečaju i to 63,5 miliona, Crnogorska plovidba 28,33 miliona i Barska plovidba 6,15 miliona. Nepunih 40.000 eura u državnu kasu vratila je kompanija “AST” (Prva TV).

Ovo su informacije koje su “Vijesti” dobile od Agencije.

Upitno je, međutim, koliko novca poreskih obveznika može biti vraćeno u državnu kasu od tri državne firme jer od koji je MA u stečaju, dok Crnogorska i Barska plovidba imaju problema u poslovanju i dalje su zavisne od pomoći Vlade, što je nedavno i zvanično saopštio ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović prilikom posjete ovim kompanijama. Zakonsku proceduru za povraćaja novca treba da pokrene resorno Ministarstvo saobraćaja i pomorstva.

Stečaj u MA uveden je 28. aprila 2021. na zahtjev Uprave prihoda i carina, poslije 24 godine rada. Stečajna uprava ima problema sa prodajom imovine iz kojih bi se namirila priznata potraživanja u ukupnom iznosu od oko 33 miliona eura od čega se bivšim radnicima koji su u prvom isplatnom redu duguje oko 17 miliona eura za neisplaćene plate i radni staž.

Stečajna uprava ide otežano prodaja dijela imovine avio-kompanije, pa je nedavno oglasila po drugi put prodaju po ukupnoj početnoj cijeni od 1,14 miliona eura. U prethodnim pokušajima prodaje, imovina MA bila je oglašena po ukupnim početnim cijenama od 3,4 miliona eura i 2,34 miliona eura.

Iz AZK su kazali da su za MA donijeli tri rješenje i to u prvom slučaju 7,26 miliona i 5,5 miliona, u drugom slučaju 43,63 miliona, u trećem slučaju 2,82, miliona, 3,8 miliona, 501,64 hiljade i 79,06 hiljada.

Dvije brodarske kompanije treba da vrate novac koji je umjesto njih Vlada uplaćivala kineskoj Eksim banci po osnovu rata za kredite za kupovinu četiri broda u ukupnom iznosu od 102 miliona dolara od čega je kredit Crnogorske plovidba 55 miliona, a Barske plovidbe 46,4 miliona.

I dalje zavisni od pomoći Vlade

Ranije Ministarstvo kapitalnih investicija dostavilo je Agenciji plan povraćaja novca koji je Crnogorska plovidba dobila iz budžeta za rate Exim banci,

“U planu je navedeno da je iz budžeta Eksim banci isplaćeno 32,328 miliona eura a sa zateznom kamatom obaveza iznosi 32,63 miliona. Crnogorska plovidba je od tog novca vratila u Budžet 851,027,61 eura, a u 2017. godini je sprovedena dokapitalizacija u korist Vlade u iznosu od 3,45 miliona. To čini da je za povraćaj novca u budžet ostalo 28,33 miliona”, kazalo su iz AZK.

Do kraja otplate cjelokupnog kredita prema Exim banci Crngorska plovidba ima, prema planu koji je dostavljen, ukupno još tri polugodišnje rate u ukupnom iznosu od 7,2 miliona dolara.

Ministar saobraćaja Filip Radulović je nedavno posletio Crnogorsku plovidbu nakon čega je iz njegovog resora saopšteno da situacija u preduzeće nije sjajna.

“Crnogorska plovidba godinama ne uspijeva da u potpunosti finansira svoje obaveze prema Exim banci po osnovu kredita za kupljene brodove. Preostalo je da se isplate još tri rate, a već naredna na naplatu stiže u januaru pa je gotovo izvjesno da će veći dio sredstava ponovo morati da bude preusmjeren iz državnog budžeta”, rekao je Radulović.

On je posjetio i Barsku plovidbu kada je izjavio da je želja da se obnovi pomorska linija Bar-Bari, ali da treba biti iskren i reći da je prije toga potrebno stvoriti uslove da bi se obnovila ova linija.

“Poznato je da je brodarsko društvo Barska plovidba u obavezi da otplaćuje kredit prema Exim banci, kao i da vrati određeni iznos u državni budžet po osnovu dodijeljene državne pomoći. To u značajnoj mjeri otežava akumuliranje sredstava za kupovinu broda koji bi bio adekvatno rješenje za povezivanje Bara i Barija. Ministarstvo će pružiti punu podršku menadžmentu Barske plovidbe kako bi u narednom periodu, nadamo se, uspjeli da Bar i Crnu Goru ponovo i pomorskim putem povežemo sa susjednom Italijom”, rekao je Radulović.

Za brodove Barske plovidbe ukupno je vraćeno oko 29 miliona dolara od čega je kompanija sama vratila 19 miliona.

Prva TV vratila novac državi

Preduzeće AST (Prva TV) je vratilo u državni budžet novac u ukupnom iznosi od oko 40.000 eura od čega je u prethodnom periodu dobila od Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma 38,716 hiljada i Ministarstvu kulture i medija 892,41 eura. Riječ je o pomoći male vrijednosti koju je država dala u prethodnom periodu komercijalnim i javnim emiterima.

Bonus video: