Ukidanje viza za Afriku i Aziju dovelo više od 50.000 gostiju u Crnu Goru

Privremeni bezvizni režim odnosio se na državljane Egipta, Saudijske Arabije, Uzbekistana, Kazahstana i Ujedinjenih Arapskih Emirata

33261 pregleda 17 komentar(a)
Uvođenje bezviznog režima se pokazalo opravdanim: Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Uvođenje bezviznog režima se pokazalo opravdanim: Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković

Ukupni prihodi Aerodroma Crne Gore od usluga pruženih za pet aviokompanija koje su u protekloj ljetnjoj IATA sezoni obavljale letove između Crne Gore i država sa kojima je privremeno usvojen bezvizni režim sa područja sjeverne Afrike, centralne Azije i Persijskog zaliva iznose 819.741 euro, a transferisano je ukupno više od 50.000 putnika.

Navodi se to, pored ostalog, u Vladinom dokumentu “Analiza ostvarenih benefita nakon donesenih odluka o privremenom oslobađanju od pribavljanja vize za državljane Arapske Republike Egipat, Kraljevine Saudijske Arabije i Republike Uzbekistan”.

U tom dokumentu analizirani su preliminarni ekonomksi efekti i fizički pokazatelji obima posjete turista iz te tri države, ali i uz Kazahstan, odnosno Ujedinjene Arapske Emirate sa kojima odranije funkcionišu slični privremeno liberalizovani vizni režimi.

Vlada je 16. marta ove godine usvojila odluke o privremenom ukidanju viza za turiste iz Egipta, Saudijske Arabije i Uzbekistana. Prema tim odlukama, turisti te tri države su u Crnoj Gori mogli da bez vize borave do 30 dana od 1. aprila do 31. oktobra.

Sezonske čarter letove iz Egipta na liniji Kairo-Podgorica obavljale su crnogorska nacionalna aviokompanija Air Montenegro i Fly Star Charter, pri čemu je Air Montenegro obavio najveći dio saobraćaja sa ukupno 22 rotacije. Fly Star je imao samo dvije rotacije, a jednu je obavila i mala kompanija UAB Aviation Express sa malim avionom tzv. biznis avijacije. Ukupno je između Crne Gore i Egipta ovog ljeta vazdušnim saobraćajem prevezeno 4.880 putnika, od čega je Air Montenegro prevezao 4.642 i zabilježio prosječan “load factor” (procenat popunjenosti putničke kabine) u avionu “airbus A320” od 70,47 odsto na dolaznim, odnosno 63,92 odsto na odlaznim letovima.

Što se turista iz Saudijske Arabije tiče, za koje je važio isti privremeno liberalizovani vizni režim, od 1. aprila do 31. oktobra, njih je letovima na liniji Rijad-Podgorica prevozila saudijska loukost aviokompanija Flynas. Ona je obavila ukupno 27 rotacija i prevezla 7.724 putnika (3.611 dolazećih i 3.663 odlazeća) uz prosječan “load factor” u avionima “airbus A320” od 78,2 odsto.

Za turiste iz Uzbekistana uveden je isti pravovremeni bezvizni režim od 1. aprila do 31. oktobra, a letovi na liniji Taškent-Tivat realizovani su u periodu od 8. juna do 26. oktobra. Uzbekistanska nacionalna aviokompanija JSC Uzbekistan realizovala je ukupno 15 rotacija i prevezla 4.624 putnika (2.327 dolazećih i 2.297 odlazećih) sa prosječnim “load factorom” od 67,21 odsto.

Turistima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata lani je ulazak bez vize u Crnu Goru bio omogućen na period od deset dana u vremenu od 15. juna do 31. oktobra. Letove na relaciji Dubai-Tivat u periodu od 24. juna do 9. septembra obavljala je loukost kompanija FlyDubai, koja je realizovala 45 rotacija. Prevezeno je 8.859 putnika (4.403 dolazećih i 4.456 odlazećih) uz prosječan “load factor” od 57 odsto u avionima “boeing B737-800” i “B737-8Max”. Broj putnika iz UAE koje je prevezao Fly Dubai ove je godine porastao 15,2 odsto u odnosu na lani.

Za 2024. godinu ova avio-kompanija je najavila da planira da letove iz Dubaija za Tivat organizuje već od 14. aprila do 7. septembra sa četiri rotacije nedjeljno, a što će opet zavisiti od tajminga donošenja nove odluke crnogorske Vlade o privremenom ukidanju viza za turiste iz te zalivske države.

Iz Kazahstana najavljuju još više turista i šest letova nedjeljno

Isti privremeni bezvizni režim, od 1. aprila do 31. oktobra, važio je ljetos i za turiste iz Kazahstana, a letovi između Podgorice i Nursultana, odnosno Almatija, realizovala je njihova nacionalna aviokompanija Air Astana.

Od 3. juna do 17. septembra ona je imala ukupno 89 rotacija između ta dva kazahstanska aerodroma i Podgorice, prevezavši ukupno 24.676 putnika (12.843 dolazećih i 11.833 odlazećih). Budući da je privremeni turistički bezvizni režim sa Kazahstanom uveden prvi put lani, ove je godine on rezultirao porastom broja putnika iz te države od 15,2 odsto. Stoga su iz Air Astane najavili da bi u 2024. ukoliko se ponovno odobri privremeni bezvizni režim sa Crnom Gorom, već od 1. aprila do 31. oktobra letjeli šest puta nedjeljno za Podgoricu, uz očekivani “load factor” od čak 90 odsto, jer na kazahstanskom tržištu postoji veliko interesovanje za ljetovanje u Crnoj Gori.

Bonus video: